Μεγάλες αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο
Δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης αυξήσεων στο Δημόσιο περιλαμβάνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής από τις 26 Αυγούστου 2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο έντονων και μακρών διαβουλεύσεων μεταξύ του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη και της Τρόικας κατά τη διάρκεια της 7ης αξιολόγησης τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση των €500 εκατ.
Κι αυτό, γιατί η Τρόικα θεωρούσε ότι το Πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου και κατ’ επέκτασιν των δημοσίων οικονομικών.
Το νομοσχέδιο έτυχε της έγκρισης της Τρόικας και θεωρείται από την Κυβέρνηση ως μια σημαντική μεταρρύθμιση, που αλλάζει άρδην τα δεδομένα και εξορθολογίζει την πορεία τόσο του κρατικού μισθολογίου όσο και των δημοσίων οικονομικών.
Σύμφωνα με μελέτες της Διεθνούς Τράπεζας, το κρατικό μισθολόγιο στην Κύπρο το 2012 ήταν το δεύτερο πιο υψηλό στην ΕΕ, αναλογούσε στο 15,7% του ΑΕΠ και απορροφούσε το 34% του Προϋπολογισμού. Αν το υφιστάμενο σύστημα συνεχιζόταν με τον τερματισμό του παγώματος των αυξήσεων το 2017, το μισθολόγιο θα συνέχιζε τη μη βιώσιμη ανοδική του πορεία εις βάρος άλλων σημαντικών κυβερνητικών πολιτικών, όπως η κοινωνική και η αναπτυξιακή πολιτική, με κίνδυνο την αύξηση φορολογιών για χρηματοδότησή του.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κυβέρνησης, τα μέτρα που λήφθηκαν από το 2012 έχουν οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου, κατά 20% περίπου. Συγκεκριμένα, το κρατικό μισθολόγιο -περιλαμβανομένων και των συντάξεων- έχει μειωθεί κατά μισό περίπου δις, από 2,67 δις το 2012 σε 2,15 δις το 2014, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση το 2015. Τα εν λόγω μέτρα, όπως φαίνεται και στους πίνακες, έχουν οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του κρατικού μισθολογίου σε σχέση με το ΑΕΠ από 15,7% σε 12,3%, που βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Το ποσοστό του κρατικού μισθολογίου στον Προϋπολογισμό έχει, επίσης, μειωθεί σημαντικά από 34,6% το 2012 στο 27% το 2017, επιτρέποντας μάλιστα στην Κυβέρνηση να αυξήσει στον φετινό προϋπολογισμό έστω και οριακά τις αναπτυξιακές δαπάνες, αλλά και να εφαρμόσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
πηγη sigmalive.com