Θάνατος 10χρονου: Τραγωδία με αμείλικτα ερωτήματα

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία στην Κύπρο σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε οθάνατος του δεκάχρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή. Μάλιστα, προκάλεσεκαι την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θάνατος 10χρονου: Τραγωδία με αμείλικτα ερωτήματα
5'

Οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατος του δεκάχρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο δύο ερευνών, ενώ οι δύο γιατροί που φέρονται ως οι υπεύθυνοι των Πρώτων Βοηθειών που είχαν ευθύνη να προβούν στις απαραίτητες εξετάσεις για τον μικρό και φαίνεται να μην το έπραξαν, τέθηκαν ήδη υπό κράτηση.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι δύο γιατροί εξέτασαν από μόνοι τους την ακτινογραφία χωρίς να διαπιστώσουν ότι το παιδί έχει κάταγμα, παρόλο που στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών υπήρχαν καθήκον ακτινολόγοι, από τους οποίους όμως δεν ζητήθηκε επιθεώρηση ή εξέταση και ετοιμασία έκθεσης της ακτινογραφίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο κατά την προσαγωγή των δύο υπόπτων γιατρών, ο ακτινολόγος που εξέτασε στη συνέχεια την ακτινογραφία που έγινε στο παιδί, διαπίστωσε εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, «στον θάνατο του παιδιού συνέβαλε επισκληρίδιο αιμάτωμα που προκλήθηκε συνεπεία του τραυματισμού του, το οποίο δεν εντοπίστηκε και δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα από τους δύο υπόπτους».

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους που διενήργησε τη νεκροψία στη σορό του παιδιού, ο θάνατος του προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εκ μέρους της οικογένειας στη νεκροτομή ήταν παρών ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.

Σε ανθρώπινο επίπεδο δύο γειτονικά χωριά στη Λάρνακα, η Κλαυδιά στην οποία διέμεναν μέχρι πρόσφατα οι γονείς του Σταύρου και το Αλεθρικό στο οποίο μετοίκησαν πρόσφατα, βυθίστηκαν στο πένθος. Στο Αλεθρικό ματαιώθηκε η προγραμματισμένη πανήγυρη του Αγίου Επιφανίου την Παρασκευή, ενώ και στα δύο χωριά, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστια, όπως μεσίστια κυματίζει η σημαία στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού, στην τέταρτη τάξη του οποίου φοιτούσε ο Σταύρος.

Νωρίς χθες το απόγευμα, παρουσία της Αστυνομίας, λειτουργών του υπουργείου Παιδείας και άλλων αρμοδίων, επιθεωρήθηκε το σημείο στην αυλή όπου έπεσε και κτύπησε με το κεφάλι ο μαθητής, στο πλαίσιο των ερευνών για πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του ατυχήματος.

Τα γεγονότα της υπόθεσης που είχαν κατάληξη να μην παρασχεθεί η δέουσα προσοχή στην περίπτωση του 10χρονου και οδήγησαν στον θάνατό του, όπως τα κατάγγειλε η τραγική μητέρα του παιδιού, αλλά και βάσει καταθέσεων που ήδη έλαβε η Αστυνομία, είχαν ως εξής:

Ήταν λίγα μόλις λεπτά πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο μικρός Σταύρος έπεσε στο έδαφος και κτύπησε με το κεφάλι, ενώ έπαιζε καλαθόσφαιρα την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού.

Ειδοποιήθηκε από τους δασκάλους σχετικά η μητέρα του η οποία στις 11.10 π.μ. τον μετέφερε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας, ενημερώνοντας τους γιατρούς, για το τι είχε συμβεί. Στις 11.35 π.μ. ο μικρός υποβλήθηκε από τους γιατρούς σε ακτινογραφία, η οποία –όπως ισχυρίζονται– δεν κατέδειξε κάτι το ανησυχητικό.

Μάταια ωστόσο η μητέρα του παιδιού, που διετέλεσε νοσοκόμα σε οδοντιατρείο, εκλιπαρούσε τους γιατρούς, να υποβάλουν το παιδί της και σε εξετάσεις στον αξονικό τομογράφο. Αυτοί, όπως κατάγγειλε μετά την τραγωδία, ήταν καθησυχαστικοί και ουσιαστικά δεν της έδωσαν σημασία, αλλά ούτε και την πρέπουσα προσοχή στην περίπτωση του παιδιού. Όταν η μητέρα μετέφερε τον Σταύρο στο σπίτι της οικογένειας στο Αλεθρικό, αυτός διαμαρτυρόταν και έλεγε συνεχώς στη μητέρα του, «μαμ πονάω». Άρχισε μάλιστα να εκδηλώνει και κάποια συμπτώματα, κυρίως ζαλάδα, που ανησύχησαν εκ νέου τη μητέρα. Στη 1.10 μ.μ. μετέφερε ξανά τον Σταύρο στις Πρώτες Βοήθειες και τότε οι γιατροί αποφάσισαν τη μεταφορά του άρον-άρον στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση του, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να επιδεινώνεται δραματικά καθώς μεταφερόταν ακόμα στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο και μόλις αφίχθηκε στο νοσοκομείο οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στις 4.55 μ.μ. ο μικρός εξέπνευσε.

Με βάση τα ευρήματα της πρώτης διερεύνησης της διευθύντριας του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΤΑΕ Λάρνακας, γύρω στις 2.30 τα χαράματα του Σαββάτου συνελήφθησαν δύο γιατροί που υπηρετούν στο ΤΑΕΠ Λάρνακας και είχαν την εποπτεία των εξετάσεων που έπρεπε να γίνουν στον 10χρονο. Πρόκειται για τους Κυριάκο Κυριακίδη, 63 ετών, Ειδικό Παθολόγο με εξειδίκευση σε περιστατικά Πρώτων Βοηθειών, Προϊστάμενο του Τμήματος. Επίσης, τον Γενικό Γιατρό Ηράκλη Παντελιδάκη, 37 ετών, ο οποίος ήταν ο γιατρός που διαχειρίστηκε πρώτος την περίπτωση του 10χρονου. Κατά τη σύλληψη του ο Κυριακίδης, ερωτηθείς από τους ανακριτές απάντησε «δεν έχω να πω τίποτε». Ωστόσο ο Παντελιδάκης απάντησε «είναι απαράδεκτο», εννοώντας τη σύλληψη του από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, εναντίον των δύο γιατρών εξετάζονται αδικήματα που αφορούν στην πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη και απερίσκεπτη πράξη. Και οι δύο τέθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας υπό πενθήμερη κράτηση.

Η τραγική οικογένεια

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος της οικογένειας του Σταύρου Γιωργαλλή, προτίθενται σε μεταγενέστερο στάδιο να κινηθούν νομικά σε σχέση με την υπόθεση, με επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών υποτίμησαν και αγνόησαν τις συνεχείς εκκλήσεις της μητέρας του παιδιού, όπως υποβάλουν το παιδί της σε αξονική τομογραφία που –όπως τους τόνιζε– θα καταδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας, την κατάσταση του παιδιού.

Σήμερα ή αύριο αναμένονται στην Κύπρο οι δύο παππούδες του Σταύρου, γονείς της μητέρας του, οι οποίοι ζουν στον Καναδά (αλλά συχνά διαμένουν και στην Κύπρο) και θα έρθουν στο νησί για την κηδεία του, η ημερομηνία της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί μάλλον αύριο. Οι γονείς του πατέρα του Σταύρου ζουν στην Κλαυδιά, όπου βρίσκεται και η μικρή βιοτεχνία επίπλων του πατέρα. Η οικογένεια έχει ακόμα ένα παιδάκι, μικρότερο, ηλικίας 4 ετών.

Πηγή: Philenews.com

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή