Γιορτή του Πατέρα: Πέντε γνωστοί μπαμπάδες μοιράζονται τις ιστορίες τους στο Newsbomb.gr

Με αφορμή την «Γιορτή του Πατέρα», που τιμάται φέτος την Κυριακή 18 Ιουνίου, ο Νίκος Συρίγος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Πέτρος Συρίγος και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος απαντούν στο Newsbomb.gr σε ερωτήσεις σχετικές με την πατρότητα.

Γιορτή του Πατέρα: Πέντε γνωστοί μπαμπάδες μοιράζονται τις ιστορίες τους στο Newsbomb.gr
Ο πρώτος «σούπερ ήρωας» των παιδιών είναι αναμφίβολα ο μπαμπάς τους
15'

Πέντε άνδρες διαφορετικοί ο ένας με τον άλλον, όλοι τους διαπρέπουν σε έναν ξεχωριστό κλάδο και έχουν ένα κοινό στοιχείο: «Την αγάπη που τρέφουν για τα παιδιά τους». Συνδυάζουν καριέρα και πατρότητα, είναι επαγγελματίες, επιτυχημένοι και τα παιδιά τους είναι γι' αυτούς τα πάντα!

Ένας πολιτικός, ένας αθλητής, ένας καλλιτέχνης, ένας δημοσιογράφος και ένας σεφ, μιλούν στο Newsbomb.gr και περιγράφουν με τρυφερότητα την πατρότητα. Από τον Βασίλη Κικίλια μέχρι τον τρυφερό πατέρα Μίλτο Πασχαλίδη, ο κατάλογος με τους «full time» μπαμπάδες είναι μακρύς.

Βασίλης Κικίλιας: «Κάθε στιγμή είναι πολύτιμη με τον γιο μου και δεν γυρίζει πίσω»

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄Αθήνας και πρώην υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δεν διστάζει να δείχνει με την κάθε ευκαιρία την αδυναμία που τρέφει στον τριών ετών γιο του, Παναγιώτη - Αντώνιο, ενώ προσπαθεί να περνάει όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μπορεί μαζί του.

Θα θέλατε ο γιος να ακολουθήσει τα βήματα σας στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στον πρωταθλητισμό;

«Θα ήθελα να τα δοκιμάσει όλα για να δει τι του δίνει χαρά και τον γεμίζει, πού έχει δηλαδή κλίση. Στον αθλητισμό, στη μουσική, στις τέχνες ή όπου αλλού. Τα παιδιά επιλέγουν τελικά ό,τι τους αρέσει. Και συνήθως στρέφονται και αγαπούν αυτό στο οποίο διαπιστώνουν ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις και πιο γρήγορη πρόοδο από το συνήθη μέσο όρο. Αυτό θεωρώ ότι είναι ταλέντο.

Επομένως, εμείς ως γονείς του δεν ονειρευόμαστε κάτι συγκεκριμένο για το επαγγελματικό του μέλλον, ή για τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ενασχοληθεί. Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να του δώσουμε όλα τα εφόδια, έτσι ώστε να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, να είναι δραστήριος, με όρεξη για ζωή και να έχει επιθυμία να καταπιάνεται με διάφορα πράγματα τα οποία τελικά θα συμβάλλουν στη ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο ίδιος θα βρει το δρόμο του. Και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα του για να τον στηρίζουμε σε κάθε του βήμα, σε κάθε του προσπάθεια».

Η καθημερινότητα ενός πολιτικού είναι εξαιρετικά απαιτητική και ο ελεύθερος χρόνος περιορισμένος, προλαβαίνετε να επιστρέψετε στο σπίτι πριν πέσει ο μικρός για ύπνο;

Καταρχάς, αφιερώνω πολύ χρόνο στην αρχή της ημέρας. Νομίζω ότι άλλοι γονείς δεν θα χαίρονταν ιδιαίτερα αν το παιδί τους ξυπνούσε στις 6 το πρωί, για εμένα όμως είναι απίστευτη τύχη. Γιατί μπορεί να μου κοστίζει λίγο σε ύπνο, όμως αυτές τις ώρες είμαι πάντα σπίτι και ο Παναγιώτης μόλις ξυπνάει είναι ξεκούραστος, με πολύ κέφι και με απίστευτη όρεξη για παιχνίδι. Κάνω προσπάθεια να επιστρέφω νωρίς το βράδυ και να τον προλαβαίνω λίγο πριν κοιμηθεί, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό. Επομένως χρόνο περνάμε μαζί σίγουρα το πρωί και φυσικά τα Σαββατοκύριακα. Έχετε δίκιο που λέτε ότι η καθημερινότητα ενός πολιτικού είναι σκληρή, ωστόσο δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σε αυτές τις απαιτήσεις, στις δυσκολίες και στις κρίσεις αν δεν υπήρχε ισορροπία στη ζωή μου και δεν είχα αυτές τις πολύτιμες ώρες με την οικογένειά μου.

Όταν γεννήθηκε το μωρό ήμασταν στην καρδιά της πανδημίας και εσείς ως υπουργός Υγείας είχατε αναλάβει τη διαχείριση της. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

«Η γέννηση του παιδιού μου ήταν μοναδική στιγμή, δεν περιγράφεται με λόγια. Αδιαμφισβήτητα η ομορφότερη στιγμή της ζωής μου. Η περίοδος της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολη για όλη την ανθρωπότητα. Ο ερχομός μιας νέας ζωής, ειδικά τότε, συμβόλιζε την ελπίδα, το αύριο αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Νομίζω ότι ο αγώνας που δίναμε τότε για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία και η σκληρή μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, με έκανε να έχω ακόμα μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για αυτό το θαύμα της ζωής».

Και αργότερα αναλάβατε το υπουργείο Τουρισμού και φέρατε το success story του ελληνικού τουρισμού. Έχετε καταλάβει ποτέ ο Παναγιώτης - Αντώνιος έγινε σχεδόν τριών ετών;

«Νομίζω ότι όλοι οι γονείς λέμε "δεν πιστεύω πώς πέρασε ο καιρός και πόσο μεγάλωσε το παιδί μου". Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την ενασχόλησή μου με τα κοινά ή με τη διαχείριση κρίσεων. Όπως σας είπα, φροντίζω πάντα να περνώ χρόνο με το γιο μου. Είμαι πάντα δίπλα του και τον βλέπω να μεγαλώνει και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα. Κάθε στιγμή είναι πολύτιμη και δεν γυρίζει πίσω».

Νίκος Συρίγος: «Τα παιδιά θέλουν σεβασμό και πειθώ»

Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Συρίγος, είναι ένας τρυφερός μπαμπάς και μιλάει στο Newsbomb.gr για τις δύο κόρες του Εύα και Έλενα με τα πιο γλυκά λόγια.

Πόσο εύκολο είναι να διαχειρίζεστε δύο κόρες στην εφηβεία;

«Όσο εύκολο είναι και στις άλλες ηλικίες! Τα παιδιά θέλουν σεβασμό και πειθώ. Αν προσπαθήσεις να τους επιβάλεις κάτι χωρίς να τα πείσεις ότι αυτό που τους λες είναι το σωστό, στο τέλος της ημέρας θα έχεις χάσει τον σεβασμό τους και θα έχει αντικατασταθεί από φόβο. Κακό. Και για τα παιδιά και για τον γονιό. Η Εύα πια είναι στα 22, η Έλενα 15… Κάθε ηλικία έχει τα θέματα της. Τα παιδιά γίνονται στην πορεία της ζωής μας, οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι μας».

https://www.instagram.com/p/CqXihPVMvzd/

Πώς διαχειρίζονται τα παιδιά τη διασημότητα σας; Τα φέρνουν σε αμήχανη θέση ή το έχουν συνηθίσει;

«Την ποια; Η όποια δημοφιλία σού δίνει η παρουσία σου στην τηλεόραση, έχει κάποιες φορές την πλάκα της. Και αυτό το συμμερίζονται τα κορίτσια που- παρεμπιπτόντως- δεν βλέπουν ΚΑΘΟΛΟΥ τηλεόραση! Τις φορές που κάποιος άνθρωπος στο δρόμο θέλει να μου πει κάτι για το τάδε θέμα που σχολίασα ή την δείνα είδηση που διάβασε και τα κορίτσια είναι παρούσες, απλά χαμογελούν…».

https://www.instagram.com/p/CgoP7AksOAu/

Θα θέλατε οι δυο σας κόρες να ακολουθήσουν τα βήματά σας στη δημοσιογραφία ή θα θέλατε να κάνουν κάτι διαφορετικό;

«Να κάνουν ό,τι θέλουν! Να κάνουν αυτό που θα τις κάνει ευτυχισμένες… Αν αυτό είναι η δημοσιογραφία (για τη μικρή δηλαδή, αφού η μεγάλη έχει πάρει ήδη τον δρόμο της) καλώς να ορίσουν… Βέβαια, με την ζωή που κάνει ο μπαμπάς και την πίεση που έχει αυτή η εργασία, νομίζω ότι η Έλενα ακούει δημοσιογραφία και παθαίνει αλλεργία».

Τι ομάδα είναι η κόρες σας; Είναι οπαδοί ή φίλαθλοι;

«Η Έλενα είναι Παναθηναϊκός. Και πάει γήπεδο… Παρακολουθεί τα ματς, ειδικά στο μπάσκετ. Ως φίλαθλος! Του Παναθηναϊκού και του… Νίκου Παππά! Η Εύα ουδέποτε ασχολήθηκε με τα αθλητικά. Μάλλον από αντίδραση…».

Μίλτος Πασχαλίδης: «Η πατρότητα τονώνει τη δημιουργικότητα»

Ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες τραγουδοποιούς. Ο ίδιος κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχει δύο κορούλες την Χριστίνα και την Ευγενία.

Έχετε μία μεγάλη καριέρα στο χώρο της μουσικής και έχετε σημειώσει πολλές επιτυχίες, γεγονός που σίγουρα απαιτεί αρκετό χρόνο. Πως συνδυάζετε καριέρα και πατρότητα;

«Συναισθηματικά, η πατρότητα τονώνει τη δημιουργικότητα αφού κορυφώνει τη συγκίνηση εντός μου. Πρακτικά, ο συνδυασμός πατρότητας και εργασίας ισούται με ελάχιστο ύπνο».

Πώς είναι να έχετε μία κόρη στην εφηβεία και μία σε αρκετά μικρή ηλικία; Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας όταν είστε οι τρεις σας;

«Είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα καθώς η κάθε μια έχει άλλες ανάγκες και -κυρίως- άλλο ωράριο. Όταν είμαστε οι τρεις μας παίζουμε τα παιγνίδια της μικρής - πάντα η αγάπη συμβαδίζει με τον πιο "αδύναμο"».

Τι μαθήματα έχετε πάρει από τις κόρες σας;

«Υπομονή. Και ανιδιοτέλεια».

Ποιο τραγούδι σας θα αφιερώνετε στη Χριστίνα και την Ευγενία;

«Τους το έχω αφιερώσει. Το "Μόνο να γελάς"»

Πέτρος Συρίγος: «Κάποτε έλεγα δεν προλαβαίνω, τώρα για την κόρη μου προλαβαίνω τα πάντα»

Ο διάσημος σεφ Πέτρος Συρίγος, έγινε πατέρας για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022. Αν και το επάγγελμα του απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας εκείνος πάντα βρίσκει χρόνο για την κόρη του Βαλέρια.

Το επάγγελμά σας απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας, πώς συνδυάζει καριέρα και πατρότητα ένας νέος μπαμπάς;

«Απαιτεί όντως αρκετές ώρες εργασίας συνεπώς, εκτός σπιτιού, αλλά πάντα προσπαθώ να βρίσκω τον χρόνο να είμαι δίπλα στο παιδί μου και στη γυναίκα μου! Αυτό που κάποτε έλεγα δεν προλαβαίνω, τώρα για τη Βαλέρια προλαβαίνω τα πάντα».

Πώς περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο με την μικρή Βαλέρια;

«Είμαστε συνεχώς έξω βόλτες τον ελεύθερο μου χρόνο γιατί ξετρελαίνεται και βλέπω ότι κάθε φορά που θα επιστρέψουμε σπίτι θα κοιμηθεί πανεύκολα! (γέλια)».

https://www.instagram.com/p/CYzURM2rPln/

Τι συμβουλή θα δίνατε στην κόρη σας όταν μεγαλώσει;

«Να προσέχει στη ζωή της (και θα τη βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ σε αυτό) και να είναι ειλικρινής».

https://www.instagram.com/p/Cm4P-ABoCcG/

Δημήτρης Ανδρεόπουλος: «Αγωνιώ μαζί του για τον δύσκολο δρόμο που έχει διαλέξει»

Ο προπονητής της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού Δημήτρης Ανδρεόπουλος είναι ένας πατέρας που λειτουργεί για τον γιο του ως μέντορας αλλά και ως προπονητής. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στον πιο τρυφερό ρόλο της ζωής του.

Ο γιος σας ακολουθεί το δρόμο που χαράξατε εσείς, πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αγωνιώ μαζί του για τον δύσκολο δρόμο που έχει διαλέξει. Νιώθω υπερηφάνεια βλέποντάς τον να προοδεύει και να κατακτά τους στόχους που έχει θέσει.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν μπαμπά να προπονεί τον γιο του;

Είναι δύσκολο, πρέπει να κρατούνται οι όροι προπονητή και αθλητή και να υπάρχει δικαιοσύνη μέσα στην ομάδα. Ευτυχώς, είχα την τύχη ο Χαράλαμπος από μικρός να είναι πολύ ώριμος, να αντιλαμβάνεται και να λειτουργεί όπως πρέπει.

Ο αθλητισμός απαιτεί αρκετές ώρες προπόνησης και ταξίδια. Με ποιον τρόπο αναπληρώνατε τις ώρες που λείπατε με τον Χαράλαμπο;

Δεν νομίζω να έκανα τίποτα παραπάνω από το ότι προσπαθούσα όλες τις υπόλοιπες μέρες και ώρες να βρίσκομαι κοντά του.

Πώς νιώθει ένας μπαμπάς με μία αθλητική καριέρα σαν την δική σας όταν βλέπει τον γιο του να αγωνίζεται στην ιταλική Ταράντο;

Ανυπομονώ να δω τα παιχνίδια που παίζει η ομάδα του, έχω μια πίεση παρακολουθώντας τον να αγωνίζεται, χαρά όταν παίζει καλά και τα καταφέρνει. Περιμένω πάντα το τηλέφωνο του μετά τα ματς για να σχολιάσουμε τις ενέργειες που έκανε στο παιχνίδι.

Ποια είναι η πιο συχνή συμβουλή που δίνετε στον γιο σας;

(Γέλια) Αν διαβάσει την συνέντευξη ο Χαράλαμπος θα γελάσει γιατί συνεχώς του επαναλαμβάνω την λέξη «πρόσεχε» και όταν οδηγεί να μην τρέχει και να μην μιλάει στο κινητό. Πέρα από αυτά τα καθημερινά όμως του τονίζω να λέει πάντα αλήθεια, να εκφράζει τα συναισθήματα του, να μην κοιτάει πίσω και να βάζει καινούργιους και ψηλότερους στόχους.

Ποιες είναι οι αγαπημένες στιγμές πατέρα-γιου που απολαμβάνετε κι οι δυο;

Η ημέρα που έχουμε καθιερώσει πια και πηγαίνουμε για φαγητό οι δύο μας.

Γιορτή του πατέρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά

Η Κυριακή 18 Ιουνίου είναι η ημέρα του Πατέρα, μία γιορτή αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου, αντίστοιχη με τη γιορτή της μητέρας.

Στόχος της να τιμήσει τη συνεισφορά των μπαμπάδων στην οικογένεια. Η Γιορτή του Πατέρα «υπενθυμίζει» και συμβολικά ότι ο ρόλος του είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον της μητέρας, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Η ημέρα του πατέρα πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του ΙουνίουPexels

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, ημερομηνία που αλλάζει από χώρα σε χώρα, καθώς υπάρχουν χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν τη συγκεκριμένη ημέρα τον Σεπτέμβριο. Σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, οι μπαμπάδες τιμώνται την Ημέρα του Αγίου Ιωσήφ, μια παραδοσιακή καθολική γιορτή που πέφτει στις 19 Μαρτίου.

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα, εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας, άργησε ωστόσο να καθιερωθεί, καθώς έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια, μέχρι να αναγνωριστεί επίσημα.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι πλέον συνδεδεμένη με τις εκδηλώσεις αγάπης των παιδιών που αγοράζουν δώρα για τους μπαμπάδες και τους παππούδες τους, τους «βγάζουν» έξω για φαγητό και τους γράφουν ευχετήριες κάρτες, η ιστορία της προέλευσης της Ημέρας του Πατέρα ωστόσο, είναι μάλλον λίγο σκοτεινή.

Οι ρίζες της φθάνουν στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου τον Δεκέμβριο του 1907, σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη σε ένα τοπικό ορυχείο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνδρες να χάσουν τη ζωή τους. Η Γκρέις Κλέιτον, ένα από τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα της εκείνη τη μαύρη μέρα, πρότεινε τότε να καθιερωθεί μία λειτουργία προς τιμήν τους.

Η πρώτη καταγεγραμμένη εκδήλωση προς τιμήν των μπαμπάδων έγινε σε μια εκκλησία της αμερικανικής αυτής πολιτείας στις 5 Ιουλίου του 1908. Ήταν μια κυριακάτικη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 362 ανδρών που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο ορυχείο της εταιρείας Fairmont Coal στη Μονόνγκα της Δυτικής Βιρτζίνια.

Γιορτή του πατέρα ή αλλιώς ημέρα του πατέρα είναι ο ετήσιος κινητός εορτασμός προς τιμήν όλων των πατεράδωνPexels

Η πρώτη «Ημέρα του Πατέρα» ωστόσο γιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου του 1910, στο Σπόκεν της Ουάσιγκτον, χάρη στην Αμερικανίδα ακτιβίστρια, Σονόρα Σμαρτ Ντοντ η οποία εργάστηκε για να καθιερώσει επίσημη ημέρα αναγνώρισης στους μπαμπάδες. Ήθελε να υπάρχει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της, ένα βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας, μετά τον θάνατο της συζύγου του στη γέννα του «βενιαμίν».

Ξεκίνησε εκστρατεία σε τοπικές εκκλησίες, καταστηματάρχες και αξιωματούχους και κατάφερε τελικά το στόχο της το καλοκαίρι του 1910. Η γιορτή παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ο εορτασμός έγινε διεθνής και οι μπαμπάδες έχουν πλέον τη δική τους ξεχωριστή γιορτή.

Το 1972, ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έκανε την Ημέρα του Πατέρα εθνική γιορτή, υπογράφοντας ψήφισμα του Κογκρέσου που έδινε στον μπαμπά την τιμητική του ημέρα, μισό και πλέον αιώνα αφότου ο προκάτοχός του Γούντροου Γουίλσον έκανε την Ημέρα της Μητέρας αργία.

Φέτος η γιορτή του πατέρα πέφτει την Κυριακή 18 Ιουνίου.Pexels

Ιστορικοί θεωρούν ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να συνέβαλε στην «ενίσχυση» της Ημέρας του Πατέρα και της Μητέρας που μέσα στο κλίμα της εποχής έγιναν εθνικές γιορτές. Πίσω από την καθιέρωσή τους υπήρχαν φυσικά και ισχυρά εμπορικά συμφέροντα. Η μία γιορτή λίγο μετά την άλλη εγγυόταν μια πιο παρατεταμένη σεζόν πωλήσεων.

Δεν είναι σαφές πότε καθιέρωσε τη γιορτή το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο Steve Roud, στο βιβλίο του The English Year (2006), δηλώνει ότι εισήλθε στη βρετανική λαϊκή κουλτούρα «κάποια στιγμή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα εν μέσω αντιδράσεων». Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι μπαμπάδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν υποθέσεις διαζυγίων.

Σχετικές ειδήσεις

Μπαμπάδες παρόντες στον τοκετό

Μπαμπάδες κρατούν για 1η φορά στην αγκαλιά τους τα μωρά τους

Στέλιος Χανταμπάκης: Μιλά για την πατρότητα και τα παιδιά του

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή