Aφιερώματα στη νέα ομάδα Γιούνκερ από τον γαλλόφωνο Τύπο

Σύσσωμος ο γαλλόφωνος Τύπος του Βελγίου αφιερώνει σήμερα πρωτοσέλιδες αναφορές στη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Aφιερώματα στη νέα ομάδα Γιούνκερ από τον γαλλόφωνο Τύπο
2'

Η εφημερίδα L’Echo επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά στα πόστα–κλειδιά, «το Παρίσι και το Λονδίνο δεν μένουν ανικανοποίητα. Ο Βρετανός Χιλ, σχετικά άγνωστος, ορίζεται Ευρωπαίος Επίτροπος στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και ο Μοσκοβισί, όπως ήταν αναμενόμενο, λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων».

Η Le Soir δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Ομάδα Γιούνκερ: καλύτερο το ρίσκο παρά η ακινησία», ενώ η La Libre Belgique δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο, με τίτλο: «Γιούνκερ: Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη», όπου επισημαίνεται ότι προτεραιότητά του νέου Προέδρου της Επιτροπής είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες.

Στην αναδιάρθρωση της δομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται επίσης σημερινό άρθρο στον ιστότοπο European Voice που κάνει λόγο για παραχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων στον Υπερεπίτροπο Τίμερμανς, δεξί χέρι του Γιούνκερ, αλλά και για μια τολμηρή προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του συνόλου των 28 Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Στον ιστότοπο EUObserver.com δημοσιεύεται τέλος άρθρο με τίτλο «Η επιτυχία της ομάδας Γιούνκερ εξαρτάται από τους ‘υπερεπιτρόπους’» και επισημαίνεται ότι η σημαντικότερη αλλαγή στη δομή της νέας Επιτροπής είναι η ύπαρξη των «υπερεπιτρόπων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις φήμες και εικασίες που κυκλοφορούσαν πριν από την επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσης και της δομής της νέας Επιτροπής, ο

Γιούνκερ κατάφερε τελικά να εκπλήξει με τις τελικές του αποφάσεις. Συγκεκριμένα, δόθηκαν σημαντικά χαρτοφυλάκια σε Επιτρόπους ανατολικοευρωπαϊκών χωρών και σε γυναίκες ενώ ο Γιούνκερ θεωρεί – σε αντίθεση με τον προκάτοχό του – τον εαυτό του «συντονιστή».

Ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και εμφάνισης «πολλών αφεντικών» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Γιούνκερ θα πρέπει συχνά να επαναφέρει την τάξη, περισσότερο απ’ όσο επιθυμεί, με βάση και τη χθεσινή του δήλωση ότι δεν σχεδιάζει να γίνει «δικτάτορας».

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Καμία σύσκεψη το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή