Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η... πρόβα της δημοπρασίας
Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στρέφονται σήμερα, Πέμπτη (25/08/2016) τα βλέμματα των ενδιαφερόμενων για τις τηλεοπτικές άδειες.
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ
Στα γραφεία της ΓΓΕΕ θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας και για το λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα την ερχόμενη Τρίτη (30/08/2016).
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι άδειες για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται θα είναι οριστικά τέσσερις, καθώς - όπως τονίζουν - τόσες «σηκώνει» η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός
Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελη επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες.
Κατά την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).
Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση.
Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.
Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.
Μπαίνει τέλος στην μακρά περίοδο ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο
Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», επανέλαβε ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, καθώς αυτό αποφάσισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε εκτενέστατα στη μακρά περίοδο ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο, στην οποία μπαίνει τέλος με την πρώτη δημοπράτηση των αδειών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και την επόμενη ημέρα.
«Υπάρχει μία γενική στρέβλωση ότι θα έχει το τηλεκοντρόλ μόνο τέσσερα κανάλια. Προφανέστατα, δεν πρόκειται περί αυτού. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 130 κανάλια. Αυτή τη στιγμή αδειοδοτούμε τα κανάλια ελεύθερης λήψης γενικού περιεχομένου, που έχουν ειδήσεις, αθλητικά, ψυχαγωγία. Οφείλουν να έχουν και μυθοπλασία, πρωτογενή παραγωγή, παιδικό πρόγραμμα, πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν τηρούνται», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.
Για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της αδειοδότησης, σχολίασε ότι «καμιά φορά και εμείς μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε εάν πρωτογενώς η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ έχει παραχθεί στα γραφεία και τις συσκέψεις της ΝΔ ή σε κάποια σύσκεψη διευθυντικών στελεχών κάποιου τηλεοπτικού σταθμού».
«Η διαφορά φάσης με την οποία αναπαράγονται ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, καμιά φορά και ασουλούπωτα, κακοβαλμένα, μας κάνει να αναρωτιώμαστε», πρόσθεσε ο υπουργός.