Πώς θα οργανώσουμε βήμα-βήμα μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη βραδιά στο σπίτι

Αν υπάρχει κάτι που μας κάνει να ανυπομονούμε κάθε χρόνο για την έλευση των Χριστουγέννων, αυτό είναι το γεγονός πως έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους συγγενείς και τους φίλους. Προγραμματίζοντας εορταστικά τραπέζια και σπιτικές βραδιές για λίγους και καλούς, αναπληρώνουμε τον χρόνο που χάνουμε μέσα στην καθημερινότητα, ανταλλάσσουμε ευχές και απολαμβάνουμε μαζί λαχταριστά εδέσματα. Έτσι και αλλιώς, για τους περισσότερους από εμάς, το φαγητό είναι πάντα μία καλή αφορμή, για να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους.

Ωστόσο, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε πως η παράδοση «πρωταγωνιστεί» σε αυτές τις συναντήσεις. Διότι από τις παραδοσιακές λαχταριστές συνταγές, τους μεζέδες και τα εορταστικά πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι, μέχρι τα διαχρονικά ελληνικά αποστάγματα που τσουγκρίζουμε στα ποτήρια μας, όλα παίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν μία απολαυστική, χριστουγεννιάτικη «ιεροτελεστία» που κληρονομήσαμε από τις παλαιότερες γενιές και θα περάσουμε στις επόμενες.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, αν θέλουμε να δώσουμε έναν πιο παραδοσιακό και αυθεντικό χαρακτήρα στις συναντήσεις των φετινών Χριστουγέννων; Tο μόνο που χρειάζεται, είναι να επενδύσουμε στις γεύσεις και τα αρώματα που συνδέονται με τον τόπο μας και το παρελθόν του. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ακολουθώντας τα βήματα που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί και βάζοντας στο μενού των γιορτινών μας ραντεβού τα κατάλληλα εδέσματα και τα πιο παραδοσιακά και γευστικά αποστάγματα. Και σε ό,τι αφορά στις πλέον παραδοσιακές επιλογές για τις συναντήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το τσίπουρο Θεσσαλίας, «πρωταγωνιστεί» και τα Χριστούγεννα.

Στρώνουμε το τραπέζι με διαχρονικά, γιορτινά πιάτα που μας ενώνουν

Ακόμη και αν ο καθένας μας ακολουθεί συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, υπάρχουν μερικές κλασικές συνταγές που δεν χορταίνουμε να τις μοιραζόμαστε με όσους που αγαπάμε. Φυσικά, ο λόγος για τα ντόπια ελληνικά εδέσματα που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, τους γευστικούς μεζέδες που κάνουν πιο απολαυστικές τις εορταστικές συναντήσεις με τους φίλους μας και δεν αφήνουν περιθώριο να σηκωθούμε από το τραπέζι, μέχρι να αδειάσουμε τα πιάτα και τα ποτήρια μας. Η γαλοπούλα, το γεμιστό χοιρινό ρολό, οι πατάτες φούρνου, το σουφλέ, τα παστά κρεατικά, τα τσιγαριστά, οι αλμυρές τάρτες, είναι οι έντονες γεύσεις που «παντρεύουν» με μοναδικό τρόπο τις εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου μας.

Το εκλεκτό απόσταγμα που συνοδεύεται πάντα με καλή παρέα

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί όταν η παρέα είναι καλή, η περίσταση επιβάλλει τσίπουρο. Διότι το τσίπουρο είναι το αυθεντικό ελληνικό απόσταγμα που συνδέει τις έντονες γεύσεις που υπάρχουν στο εορταστικό τραπέζι, είναι το ποτό που ταιριάζει άψογα με πολλά φαγητά και μεζέδες, αναδεικνύοντας τα συστατικά του κάθε πιάτου. Για αυτό, άλλωστε, επιλέγουμε για τις συναντήσεις των Χριστουγέννων το πλέον παραδοσιακό τσίπουρο, δηλαδή το Τσίπουρο Καλαϊτζή από τη Θεσσαλία, το οποίο προκύπτει έπειτα από δύο αποστάξεις σε χάλκινους αποστακτήρες με στήλες πολλαπλής κλασμάτωσης -για την ακρίβεια οκταπλής- και με τους ανθρώπους πίσω από το Τσίπουρο Καλαϊτζή να κρατάνε μόνο το αγνότερο μέρος του αποστάγματος, δηλαδή την «καρδιά», διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καθαρότητα και την αρωματική και γευστική αρμονία του τελικού προϊόντος. Έτσι, χάρη στην υψηλή ποιότητα του αρχικού αποστάγματος, αλλά και τη γλυκιά και δροσερή επίγευση που αφήνει στο στόμα, μας προκαλεί να το γευτούμε ξανά, πίνοντας μία γουλιά, απολαμβάνοντας μία μπουκιά και συνεχίζοντας την κουβέντα. Σε κάθε περίπτωση, είτε θελήσουμε να το απολαύσουμε με γλυκάνισο, είτε χωρίς, το Τσίπουρο Καλαϊτζή πρέπει να σερβίρεται δροσερό σε μικρά ποτήρια και να συνοδεύεται πάντα από καλή παρέα.

Δημιουργούμε το ιδανικό σκηνικό για μία αυθεντική εορταστική βραδιά

Ένας τρόπος για να προσδώσουμε έναν πιο παραδοσιακό και αυθεντικό χαρακτήρα στις χριστουγεννιάτικες βραδιές που οργανώνουμε στο σπίτι, είναι να δημιουργήσουμε το ανάλογο σκηνικό. Συνεπώς, εκτός από τα φαγητά και τα ποτά που θα συμπεριλάβουμε στο τραπέζι μας, καλό είναι να είμαστε επιλεκτικοί με τη μουσική που θα «ντύσει» μελωδικά τη συνάντησή μας, αλλά και με τον τρόπο που θα διακοσμήσουμε τον χώρο μας. Δεν θα χρειαστεί να βγάλουμε το καλό μας σερβίτσιο ή να στρώσουμε το τραπέζι με κάθε επισημότητα. Μπορούμε απλώς να προσθέσουμε ένα γιορτινό τραπεζομάντηλο και μερικά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στο κέντρο του τραπεζιού, τα οποία θα χαρίσουν γιορτινές «πινελιές» στο δείπνο μας. Μία έξυπνη ιδέα είναι επίσης να στολίσουμε τα πιάτα των καλεσμένων μας με πιο φυσικά στοιχεία, όπως ένα κουκουνάρι, ένα κλαδάκι από πεύκο ή γκι, τυλιγμένο με μία γιορτινή κορδέλα, δίνοντας μια πιο παραδοσιακή «νότα» στο τραπέζι μας.

Επενδύουμε στην παράδοση και με πιο τολμηρή διάθεση

Όσο και αν αγαπάμε τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, μερικές φορές έχουμε ανάγκη από μία αλλαγή, μία προσθήκη στη λίστα των υλικών που θα μας συστήσει ξανά τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα πιάτα. Ακριβώς για αυτό, τολμάμε μικρές μετατροπές στις συνταγές που κληρονομήσαμε από τους μεγαλύτερους, θέλοντας να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη εκδοχή των γιορτινών πιάτων, η οποία θα κάνει πιο απολαυστική τη συνάντηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Βέβαια, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το απόσταγμα που απολαμβάνουμε. Να το εξελίξουμε, δηλαδή, επενδύοντας στην παράδοση, με ένα πιο σύγχρονο twist. Για παράδειγμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε το αγαπημένο μας ελληνικό απόσταγμα με χυμό αγγουριού ως απεριτίφ, με πράσινη ελιά και λίγο ανθό αλατιού ως μία ελληνική εκδοχή του dry Martini, ακόμη και με αφρό espresso!

Το σίγουρο είναι πως για να στεφθεί με επιτυχία μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη βραδιά στο σπίτι, η παρέα, δηλαδή οι άνθρωποι με τους οποίους θα αποφασίσουμε να τη μοιραστούμε, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Το εκλεπτυσμένο και αρωματικό Τσίπουρο Καλαϊτζή, το οποίο από το 1947 μέχρι σήμερα, συνοδεύεται παραδοσιακά από καλή παρέα, θα γεμίσει τα ποτήρια μας, θα μας χαρίσει την απαράμιλλη γεύση του και θα μας φέρει πιο κοντά. Και για να είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα περάσουμε εξίσου καλά, έχει σημασία να απολαύσουμε υπεύθυνα ό,τι περιλαμβάνει το μενού της βραδιάς.