Τσίπουρο: Από το πρώτο «καζάνεμα» στο τραπέζι που φέρνει κοντά την παρέα

Στην εποχή της ταχύτητας και των πολλαπλών ρόλων, στους οποίους καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε καθημερινά, πάντα ψάχνουμε αφορμές για να ερχόμαστε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι αυτή η ανάγκη μας για ουσιαστική επικοινωνία και για δημιουργία νέων στιγμών, η οποία μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αγαπημένη μας παρέα.

Φυσικά, ένα τραπέζι αποτελεί πάντα την καλύτερη ευκαιρία για παρεΐστικα ραντεβού, μιας και το φαγητό ανέκαθεν ένωνε τους ανθρώπους. Ειδικά στην Ελλάδα, τα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια που ξεχειλίζουν από εκλεκτά προϊόντα και γεύσεις, έχουν τις ρίζες τους πολλά χρόνια πίσω. Πέρα από τα εδέσματα, ωστόσο, οι παραδόσεις χρόνων που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν και το αγαπημένο μας τσίπουρο, που έχει περίοπτη θέση σε κάθε παρεΐστικη πρόσκληση για φαγητό.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα απόσταγμα που έχει βαθιά ριζωμένες τις ελληνικές αξίες και την παράδοση του τόπου μας, η οποία στηρίζεται στο μεράκι, την ενασχόλησή μας δηλαδή με επιμέλεια και ζήλο με ό,τι και αν καταπιανόμαστε. Κάπως έτσι «στρώνει» τα τραπέζια της και η νέα γενιά, δηλαδή με μεράκι, παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας και εκλεκτό τσίπουρο Θεσσαλίας, δηλαδή το πλέον παραδοσιακό.

Το «κλειδί» για μοναδικές στιγμές βρίσκεται στο απόσταγμα

Ποια είναι όμως η «συνταγή» της επιτυχίας για να μοιάζει κάθε συνάντηση με φίλους, με μία στιγμή απίστευτης γαλήνης και ηρεμίας, δίπλα στους ανθρώπους που μας αγαπούν για αυτό ακριβώς που είμαστε; Μα φυσικά το κατάλληλο ποτό που θα τη συνοδεύσουμε και το οποίο θα καταφέρει μέσα σε λίγο χρόνο να φέρει στην παρέα μας χαρά και να αποτελέσει τη βάση για περισσότερες όμορφες κοινές στιγμές.

Κάπου εδώ δεν γίνεται παρά να φέρουμε στην κουβέντα μας το «μυστικό» που κρύβεται πίσω από κάθε αξέχαστη συνάντηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δηλαδή το απόσταγμα που θα βρεθεί στο κέντρο του τραπεζιού μας. Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το ανακαλύψουμε. Αρκεί απλώς να γευτούμε την αγνότητα, την ποιότητα και την αυθεντικότητά του, οι οποίες θα μετατρέψουν το φαγητό με την παρέα μας, σε ένα «ταξίδι» στον χρόνο, μέσα από το οποίο οι σχέσεις μας θα γίνουν πιο αληθινές.

Και για τους πιο «περίεργους» που λατρέυουν την ιστορία πίσω από κάθε συνήθεια χρόνων, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αναζητήσουν τις ρίζες του τσίπουρου στη θεσσαλική γη, εκεί όπου στέμφυλα εξαιρετικών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών, από Μοσχάτο και Μαλαγουζιά, μέχρι Σαββατιανό, Ροδίτη και Ασύρτικο, «παντρεύονται» αρμονικά και ζυμώνονται στις ιδανικές συνθήκες, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του οινολόγου, για να φέρουν στα τραπέζια μας το παραδοσιακό τσίπουρο Θεσσαλίας διπλής απόσταξης, δηλαδή, το Τσίπουρο Καλαϊτζή. Κάπως έτσι, κάθε γεμάτο καραφάκι και κάθε μπουκάλι με εκλεκτό και ποιοτικό τσίπουρο, φτάνει και στα δικά μας τραπέζια, για να συντροφεύσει τα γέλια, τις χαρές και τις κουβέντες μας.

Στην περίπτωση, βέβαια, που διερωτάστε τι κάνει αυτό το τσίπουρο τόσο ξεχωριστό, τότε αρκεί να αναλογιστείτε πως το «μυστικό» της γεύσης και του αρώματός του, «κρύβεται» στο «καζάνεμα», με την απόσταξή του να είναι διπλή και να γίνεται σε χάλκινους αποστακτήρες με στήλες πολλαπλής κλασμάτωσης -για την ακρίβεια, οκταπλής! Το πρώτο «καζάνεμα», λοιπόν, ολοκληρώνεται κάθε χρόνο ως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερο, το πιο σημαντικό -αφού τότε καθορίζεται η κορυφαία ποιότητα του Τσίπουρου Καλαϊτζή- ως τα τέλη Μαρτίου, ώστε στο τραπέζι μας να φτάσει μόνο το αγνότερο, δηλαδή η «καρδιά». Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό, εκλεπτυσμένο, αρωματικό απόσταγμα, που διατηρεί τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού, ενώ είναι μαλακό και φινετσάτο, αυθεντικό και καθαρό, όπως ακριβώς θέλουμε να είναι και οι στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους.

Πώς το μεράκι αποτελεί τη βάση για αληθινές σχέσεις

Φυσικά, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν επιμονή και υπομονή για να μην «ξεθωριάσουν» με το πέρασμα του χρόνου, έτσι και το τσίπουρο που επιλέγουμε να πλαισιώνει τις στιγμές μας, θέλει μεράκι για να φτάσει σε εμάς. Μπορεί οι γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, να μας αποπροσανατολίζουν από τις μικρές χαρές της ζωής, ωστόσο, ένα γαστρονομικό ραντεβού για τσίπουρο με φίλους, αρκεί συχνά για να μας θυμίσει τις σημαντικές αξίες της ζωής.

Με γνώμονά του την υπομονή και εκείνο, είναι δίπλα μας για να συντροφεύσει όλες τις ευχάριστες στιγμές που μας περιμένουν. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει για εμάς, την καθαρότητα του τελικού προϊόντος, μέσα από τα αρώματα της ποικιλιακής του σύνθεσης, τα οποία αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του;

Ακριβώς όπως η παράδοση και η ποιότητα των σχέσεών μας, είναι εκείνες που συνεχίζουν να κρατούν ζωντανές τις συνήθειες χρόνων, έτσι αυτές οι δύο αξίες φέρνουν καθημερινά στο τραπέζι μας το μοναδικό και αυθεντικό Τσίπουρο Καλαϊτζή, το οποίο προέρχεται από στέμφυλα εξαιρετικών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών από τη θεσσαλική γη. Αυτός είναι ο δικός μας άρρηκτος δεσμός με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και αποτελεί διαχρονικά την πρώτη μας επιλογή για μία παρεΐστικη και αυθεντική συνάντηση.