ΕΒΕΠ: Όλο και πιο δύσκολες γίνονται οι εισαγωγές
Η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα μας, που προστίθεται στις χρόνιες στρεβλώσεις και τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, κάνονυ την προσπάθεια των Ελλήνων εισαγωγέων εξαιρετικά δύσκολη, όπως διαπιστώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Ήδη οι πιστώσεις στις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα στην Ελλάδα δεν περιορίζονται απλώς, αλλά σταματούν τελείως, όπως προσθέτει η διοίκηση του Επιμελητηρίου.Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης με αφορμή υπόμνημα, για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επιχειρηματικός κόσμος, που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και στους οικονομικούς υπουργούς, καθώς και στους αναπληρωτές υπουργούς.
Τα πιο σημαντικά εμπόδια που καταγράφονται στο υπόμνημα, είναι:
- η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά,
- η δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση,
- οι συνεχείς αλλαγές,
- η έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό καθεστώς
- τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες,
- η χρόνια αδυναμία πάταξης της γραφειοκρατίας, του παραεμπορίου, της παραοικονομίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής,
- η πολύπλοκη διαδικασία ένταξης Μ.μ.Ε. στα κοινοτικά προγράμματα,
- ο χαμένος χρόνος και το κόστος στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου,
- ο κατακερματισμός των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης
- το πλήθος των συναρμοδιοτήτων,
- οι δυσνόητες νομοθετικές και λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις,
- οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς του Δημοσίου,
- η έλλειψη ηλεκτρονικής μηχανογράφησης όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών και
- η απουσία διασύνδεσης μεταξύ τους.
Οι προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. επικεντρώνονται κυρίως, στην ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, του εφοδιασμού πλοίων που εκτελούν πλόες εξωτερικού, καθώς και στην αξιοποίηση της κρουαζιέρας, με την απλοποίηση των τελωνειακών-εξαγωγικών διαδικασιών και την αναμόρφωση της ισχύουσας Τελωνειακής Νομοθεσίας, καθώς και στη ρύθμιση θεμάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Παράλληλα, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της μεταποίησης, την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και την αξιοποίηση των μονάδων της Ναυπηγοεπισκευής, με στόχο να αναδειχθεί το λιμάνι του Πειραιά στον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο και ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου. Το Ε.Β.Ε.Π. επιμένει στη πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Ε.Κ.Ε.Επ.) με τη σύνδεση των Επιμελητηρίων με τα Κ.Ε.Π., καθώς επίσης και για τη σύσταση και λειτουργία Γραμματείας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ακόμα και σε επίπεδο Γραφείου Πρωθυπουργού.