Παναγιωτάκης:«Θέλουμε επενδύσεις, όχι να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ»

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς στις ΑΠΕ.

Παναγιωτάκης:«Θέλουμε επενδύσεις, όχι να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ»
4'

Στην αποκάλυψη ότι οι εγχώριοι επιχειρηματίες, ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κατήγγειλαν τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων, προχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι «συμφωνήθηκε με τον προηγούμενο υπουργό και με την ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος το καθεστώς λειτουργίας των παλαιών μονάδων, που περιλαμβάνει τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, να ανέλθει στις 32.000 ώρες».

«Η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος πήρε την απόφαση να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των παλαιών μονάδων σε 17.000, μετά την παρέμβαση που έκαναν οι Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν ξέρω, συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, εάν η αρμόδια επιτροπή θα προχωρούσε αυτεπαγγέλτως στην παραπάνω απόφαση εάν δεν έκαναν προσφυγή οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό», σημείωσε.

Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την επιτροπή για τη διευθέτηση του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απευθυνόμενος στους επικριτές τής λιγνιτικής παραγωγής τόνισε: «Το λέω καθαρά ότι εκείνοι που εναντιώνονται, που βάλλουν μονόπλευρα εναντίον του λιγνίτη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εισαγωγές ενέργειας από φυσικό αέριο. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ενεργειακά καύσιμα».

Ξεκαθάρισε ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει τις επόμενες δεκαετίες να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς στις ΑΠΕ. «Παραλάβαμε» είπε «την επιχείρηση με μερίδιο μόνο 3% έναντι των ανταγωνιστών της» και επισήμανε θα ανακτηθεί πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος και «σε σύντομο χρόνο θα είμαστε οι κορυφαίοι της αγοράς της Ελλάδας και των Βαλκανίων».

«Αποκαθιστούμε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, για το θέμα της διεκδίκησης των δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής CO2 για τη δεκαετία 2020 -30. «Καταγράφουμε ήδη τις πρώτες επιτυχίες» και ανέφερε την Euroelectric (ένωση ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιρειών) που συμφώνησε ώστε «να προβλέπονται αποζημιώσεις για τις χώρες που θίγονται από τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τις επενδύσεις στην ενέργεια».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική έκβαση για την εξαίρεση της χώρας από την καταβολή τέλους εκπομπής CO2 με την απόφαση των επόμενων ημερών της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθυμίζοντας τη θετική γνώμη της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προηγήθηκε προ δύο μηνών.

Συμπράξεις

Στο θέμα των επιχειρηματικών συνεργασιών ο πρόεδρος της ΔΕΗ έστειλε μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της Ενέργειας. «Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τις απορρίπτουμε και δεν μας ενδιαφέρουν».

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ που έχει προσυμφωνηθεί με τους Κινέζους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II στην Φλώρινα και τη συμμετοχή ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους μέρος των ορυχείων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτάκης το μερίδιο συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενης πλευράς θα καθοριστεί από αυτά που θα εισφέρει. «Οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν τη μονάδα, οι ιδιώτες θα εισφέρουν μέρος των ορυχείων και αντίστοιχα θα εισφέρουμε και εμείς ως ΔΕΗ. Τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία για τη μέτρηση του ακριβούς μεριδίου συμμετοχής θα εκτιμηθούν και από διεθνή οίκο και σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές».

Όπως ανέφερε, το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40- 44%. Τέλος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέτουν εμπόδια στην κατεδάφιση παλιών κτιρίων της επιχείρησης για διάνοιξη του νέου ορυχείου τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές επιβαρύνουν το τελικό κόστος της παραγόμενης κιλοβατώρας της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της που παράγουν με φυσικό αέριο και τους κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συμπεριφερθούν υπεύθυνα γιατί δεν χωράνε παιχνιδάκια και πείσματα σε σοβαρά θέματα που έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή