«Στήριξη» με... πλήρη παράδοση και τοποτηρητές αλλιώς χρεοκοπία

Με το πιστόλι στον κρόταφο... διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με τους θεσμούς στο σύνολό τους πλέον να ασκούν αφόρητες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και το δίλημμα ΔΝΤ ή χρεοκοπία να εκφράζεται πλέον απερίφραστα.

«Στήριξη» με... πλήρη παράδοση και τοποτηρητές αλλιώς χρεοκοπία
4'

ΩΜΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ - ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ - ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για «πολιτική συμφωνία» δηλαδή για πράσινο φως σε πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, πέφτει στο κενό αφού οι δηλώσεις των δανειστών, όσο πλησιάζει η ημερομηνία του επόμενου Eurogroup γίνονται όλο και πιο σαφείς. Η έκκληση του υπουργού Οικονομικών για βιώσιμο συμβιβασμό δεν φαίνεται να εισακούεται αφού η πλευρά των δανειστών μοιάζει συντεταγμένη, παρά τις διαφοροποιήσεις, πίσω από τη σκληρή γραμή Σόιμπλε...

Οι αποφάσεις, οι αντιπροτάσεις... και επομένως οι υποχωρήσεις ανήκουν στην ελληνική πλευρά, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια συζήτησης για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ και χωρίς τις απαιτήσεις του. Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, έθεσε χθες ευθέως θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, εφόσον αποχωρήσει από το πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συντασσόμενος και αυτός για άλλη μια φορά με τη σκληρή γραμμή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε.

Ετσι αν και αναγνωρίζει ότι δική του δουλειά (ως προέδρου του Εurogroup) είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί αυτό, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο από οικονομικής όσο και πολιτικής πλευράς, πλέον θέτει ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ το οποίο όπως λέει και θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Ο Τσακαλώτος χτυπά...στου κουφού την πόρτα

Από την άλλη πλευρά ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος συνεχίζει να περιγράφει ως παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου και καλεί τους δανειστές να σταματήσουν τις παράλογες απαιτήσεις και να καταλήξουν σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό για το ελληνικό πρόγραμμα».

Με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild, που φέρει τον τίτλο «είμαστε σε καλό δρόμο για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα», ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται την εντυπωσιακή δημοσιονομική επίδοση του 2016, σύμφωνα με την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε επίπεδο 1,7% του ΑΕΠ υψηλότερο από την πρόβλεψη της ίδιας της Ελληνικής κυβέρνησης (0,5% του ΑΕΠ) και 2,5% του ΑΕΠ υψηλότερο από την πρόβλεψη του ΔΝΤ (-0,3% του ΑΕΠ). Βασιζόμενος δε στην εξέλιξη αυτή διερωτάται: «Είναι άραγε λογικό να ζητείται να προνομοθετηθούν περισσότερα μέτρα για το 2019, μετά από μια τέτοια απόδοση; Ο Θεός μόνο γνωρίζει τι θα είχε απαιτηθεί αν δεν είχε επιτευχθεί ο στόχος!»

Ο κ. Τσακαλώτος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς» και τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε ένα φαύλο κύκλο σε ενάρετο. Καλεί τέλος τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε «έναν βιώσιμο συμβιβασμό για το ελληνικό πρόγραμμα».

Ωστόσο άφησε περιθώρια αισιοδοξίας και σημείωσε «πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup», δίνοντας έμφαση στα στοιχεία της Ελλάδας, και κατέληξε «η συζήτηση πρέπει να γίνει πάνω στους σωστούς αριθμούς και θα κρατήσει ως τη Δευτέρα».

Μοσκοβισί: Το επόμενο βήμα στον Τσίπρα

Όμως ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί, που πάντα στηρίζει την ελληνική πλευρά, δείχνει αδύναμος να επηρεάσει το μπλοκ των δανειστών και ενώ ξεκαθάρισε «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ ωστόσο έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά... λέγοντας πως είναι σειρά του Τσίπρα να κάνει αντιπροτάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για να διευκολύνει (τη διαδικασία).

Αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ντάισελμπλουμ και την παρουσία των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM, που είναι υπεύθυνο γι' αυτό και φυσικά το ΔΝΤ, γιατί είναι επίσης εμπλεκόμενο μέρος. Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε συνολικά».

Προσπάθησα, πρόσθεσε, να δείξω, να εξετάσω με την ελληνική κυβέρνηση, τις πιθανές επιλογές. «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό είναι εφικτό. Μια συμφωνία είναι κοντά» είπε αφήνοντας περιθώρια για θετικές σκέψεις. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι είναι σειρά της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει το επόμενο βήμα τα επόμενα 24ωρα, με αντιπροτάσεις για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στην αξιολόγηση».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή