Με «όπισθεν» και υποχωρήσεις η Αθήνα στο EWG
Μέσω τηλεδιάσκεψης θα διεξαχθεί το σημερινό EuroWorking Group στις 21.00 ώρα Ελλάδας, με τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης ως διά μαγείας να κλείνουν ή εντέχνως να παραμένουν ανοικτές.
Νέο ραντεβού με τους θεσμούς στις 14.00 - Ανοικτά παραμένουν αφορολόγητο και εργασιακά
Όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματεύεται σκληρά, να αρνείται τις απαιτήσεις των πιστωτών γνωρίζοντας πως η οικονομία θα δεχθεί νέους κραδασμούς σε τέτοιο βαθμό, όπου πλέον θα έχει το τέλειο άλλοθι να δεχθεί ό,τι και όσα ζητούνται δήθεν κολλημένη στον τοίχο, αποποιούμενη των πολιτικών και κοινωνικών ευθυνών της.
Η ρητορική της δημιουργίας εντυπώσεων, του «ένα βήμα πιο κοντά» δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες αφού η διαχείριση της κρίσης από το πολιτικό σύστημα το μόνο που απέδωσε είναι τη μέγιστη απογοήτευση των πολιτών απέναντι στα κόμματα και κυρίως της φιλολαϊκής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία για να προστατευθεί από το μέχρι χθες πολιτικό της κοινό τοποθετεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού! Η απόδειξη της αποτυχίας!
Στο διά ταύτα, όλα τα μέτρα που ήρθαν και εφαρμόστηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης, δέχθηκαν αρχικά την άρνηση των πολιτικών, η οποία σύντομα κάμφθηκε, μένοντας στην ιστορία ως δείγμα πολιτικού εμπαιγμού και αδυναμίας.
Αυτό το έδαφος βρίσκουν και βαδίζουν οι δανειστές με τη διχόνοια να γίνεται σύμμαχος κάθε εξωτερικού παράγοντα και αδυναμία κάθε ελληνικής επίτευξης.
ΔΝΤ και Ευρωπαίοι επιμένουν άκαμπτοι σε ότι εγείρουν σε κάθε διαπραγμάτευση, έτσι και τώρα ο πυρήνας είναι οι απαιτήσεις για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ το 2% του ΑΕΠ για μετά το 2019 με δεδομένα τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων.
«Κλείδωσε» η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Μέχρι τα ξημερώματα η κυβέρνηση «φέρεται» να διαπραγματευόταν και να συζητά με τους εκπροσώπους των Θεσμών και με βάση την ενημέρωση που ακολούθησε «συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα». Η δήλωση ανήκει σε κυβερνητικό παράγοντα μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα επαφή για σήμερα Πέμπτη στις 14.00.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:
Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.
Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ.
Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.
Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Χίλτον μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με επικεφαλής τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν εντατικές, ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλά ήδη για τεχνική συμφωνία που αναμένεται να κλείσει στις 20 Μαρτίου.
Τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ώστε να τους ενημερώνουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που γίνεται βήμα βήμα με τα ανοικτά θέματα που έχει θέσει η κάθε πλευρά.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου έχει ήδη ενημερώσει για τα σημεία και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορα θέματα, τον Πολ Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πάντως η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για κλείσιμο της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου φαίνεται πως δεν ταυτίζεται με την Κομισιόν που σύμφωνα με πηγές κάνει λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στα θέματα όπως το αφορολόγητο και οι συντάξεις δεν έχει υπάρξει πρόοδος με τις πηγές από την Κομισιόν να τονίζουν πως στις 20 Μαρτίου ενδεχομένως να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα ώστε οι δυο πλευρές να μην έρθουν σε ρήξη.
Η παραμονή των Θεσμών άλλωστε στην Αθήνα ως και σήμερα είναι καθαρή ένδειξη ότι η Αθήνα υποχώρησε για να κλείσουν περισσότερα θέματα.
Η συνέχεια εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο EWG, αν πάμε για νέα καθυστέρηση ή αν έχει επιτευχθεί η περίφημη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων, οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Το καλό σενάριο είναι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αλλιώς πάμε για Μάιο.