Γερμανικός Τύπος: Αθήνα και δανειστές σε διαπραγματευτικό στρες
Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, οι βίαιες διαδηλώσεις αγροτών στην Αθήνα και η συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού στις σελίδες του γερμανόφωνου τύπου.
Η Ελλάδα ελπίζει σε βοήθεια δισεκατομμυρίων από τους δανειστές, όμως εκείνοι ζητούν μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών σε άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις".
Και η εφημερίδα της Φρανκφούρτης προσθέτει: "Σύμφωνα με έλληνα υψηλόβαθμο αξιωματούχο υπάρχουν ακόμα ανοιχτά τέσσερα ή πέντε ζητήματα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα υπάρξει πιθανότατα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Οι διεθνείς δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δις ευρώ, ανάμεσα στα οποία μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και ριζικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά ζητά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο. Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θα ενημερωθεί σήμερα Πέμπτη η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup".
Στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αναφέρεται και η Neue Zurcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Αθήνα και δανειστές σε διαπραγματευτικό στρες". H ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: "Εδώ και επτά χρόνια η Ελλάδα εξαρτάται τη οικονομική ενίσχυση των διεθνών δανειστών. Και αυτό το καλοκαίρι η χώρα χρειάζεται μια ακόμα δόση από το πακέτο στήριξης για να αποπληρώσει χρέη που ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ. Επειδή όμως η Ελλάδα δυσκολεύεται, επιστρέφει και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη".
Spiegel: "Αγρότες από την Κρήτη διαδηλώνουν κατά της λιτότητας"
Tην ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία πλήττουν και αγρότες από την Κρήτη, ορισμένοι από αυτούς διαμαρτύρονται βίαια στην Αθήνα, σημειώνει το Spiegel Online σε άρθρο που επιγράφεται "Αγρότες από την Κρήτη διαδηλώνουν κατά της λιτότητας".
Και το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει: "Μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες επιτέθηκαν με γκλίτσες στους αστυνομικούς προκαλώντας ζημιές σε αστυνομικά οχήματα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες στις τζαμαρίες του υπουργείου. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και γκλομπ. Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας αποκλείστηκαν λόγω της κινητοποίησης. Ένας από τους αγρότες δήλωσε: "Θα πάρουν πίσω όλα τα μέτρα. Θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό". Από τις αρχές του 2017 η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία και τις εισφορές των αγροτών στα συνταξιοδοτικά ταμεία", καταλήγει το διαδικτυακό Spiegel.
Ντροπή για την Ευρώπη το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού
Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού η Berliner Zeitung παρατηρεί: "Για όσους φοβόντουσαν ότι οι χώρες τους θα καταρρεύσουν υπό το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών η μέρα αυτή σηματοδοτεί την σωστή αντίδραση στην πολιτική των de facto ανοιχτών συνόρων. Στην πραγματικότητα όμως η 9η Μαρτίου είναι μέρα ντροπής. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού ενέτεινε τη δράση των διακινητών αυξάνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τις τιμές που ζητούν από πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αρχές του 2017 παρατηρείται σημαντική άνοδος όσων διακινδυνεύουν τον διάπλου της Μεσογείου. Ήδη το 2016 πνίγηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Φέτος το αρνητικό ρεκόρ θα καταρριφθεί. Και αυτό είναι ντροπή για την Ευρώπη, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Πηγή: DW