Συντάξεις: Έρχεται νέος επανυπολογισμός - Οι προσωπικές διαφορές μετά τη διόρθωση
Πλαφόν στις «χρυσές» συντάξεις - Νέες προσωπικές διαφορές μετά τη διόρθωση λαθών.
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξέσπασε για τις συντάξεις των 24.000 ευρώ,ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε εγκαίρως με αποτέλεσμα να καταφέρει να βάλει τελικά «φρένο» στα υπέρογκα ποσά που ήταν έτοιμα να δοθούν σε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης υπάρχουν αρκετά υψηλές συντάξεις, οι οποίες έχουν καταβληθεί, ωστόσο θα τακτοποιηθούν μέσω ρύθμισης που μελετά συστηματικά η κυβέρνηση.
«Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες. Θα γίνει restart στο σύστημα επανυπολογισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Τα μυστικά των επανυπολογισμένων συντάξεων «ξεκλειδώνουν» με πέντε «κλειδιά».
Υπενθυμίζεται πως οι «παλαιές» συντάξεις, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες στη βάση της εξίσωσης (εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη συν προσωπική διαφορά).
Η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000, οι οποίοι έχουν δει αύξηση) μετά την κατάργηση των μειώσεων του 2019, αλλά δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.
Το βασικό ποσό της νέας σύνταξης είναι η εθνική σύνταξη, η οποία είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.
Αναλυτικά:
- Για 15 έτη ασφάλισης το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ
- Για 16 έτη ασφάλισης 353,28 ευρώ
- Για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ
- Για 18 έτη ασφάλισης 368,64 ευρώ
- Για 19 έτη ασφάλισης 376,32 ευρώ
- Για 20 έτη ασφάλισης και πάνω 384,00 ευρώ.
Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατ’ ανώτατο 30%) ή μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας. Εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία, οι οποίοι δικαιούνται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (δηλαδή όσοι έχουν από 6.000 ένσημα και πάνω δικαιούνται πλήρες ποσό εθνικής και στην περίπτωση της αναπηρικής σύνταξης).
Προσοχή: Όσοι έχουν αποχωρήσει με πρόωρη-μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος σε μικρότερο όριο ηλικίας από το πλήρες, τότε το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του πλήρους, με ανώτατο ποσοστό 30%.
Για όσους έχουν αποχωρήσει με δυο πλήρεις κύριες συντάξεις, θα δουν μόνο μία εθνική πλήρη σύνταξη στον επανυπολογισμό (το υπόλοιπο ποσό ενσωματώθηκε στην προσωπική διαφορά). Όσοι ελάμβαναν δυο μειωμένες κύριες συντάξεις, δικαιούνται το ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία αλλά το άθροισμά τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 384€.
Ανταποδοτική σύνταξη
Το ποσό της εθνικής σύνταξης συμπληρώνεται από το ποσό της ανταποδοτικής, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον βίο του ως ασφαλισμένος.
Συγκεκριμένα, το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης. Για τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες είχε συνταξιοδοτηθεί ο κάθε ασφαλισμένος το 2016.
Προσωπική διαφορά
Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό προ φόρου πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό προ φόρου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό (μετά την εισφορά ασθενείας και τις κρατήσεις ΑΚΑΓΕ) είναι η περίφημη προσωπική διαφορά.
Η διαφορά του ποσού που λάμβανε ο συνταξιούχος πριν από τον Μάιο του 2016 με το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό είναι το επιπλέον ποσό που διατηρείται ως «προσωπική διαφορά».
Μετά την ακύρωση των περικοπών του 2019, η προσωπική διαφορά διατηρείται ως «μαξιλάρι» για τις παλιές συντάξεις. Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 01/01/2019. Με τον μηχανισμό αυτό, το καθαρό ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι δεν έχει καμία μείωση, ενώ τα μεικτά ποσά για τους περισσότερους αλλάζουν.
Οικογενειακά επιδόματα -τέκνων, συζύγου που ελάμβαναν ως συνταξιοδοτική παροχή μερικές κατηγορίες συνταξιούχων έχουν συμπεριληφθεί μέσα στην προσωπική διαφορά.
- Θετική προσωπική διαφορά
Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο -επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016- προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις.
Ειδικότερα, γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων ο νόμος προβλέπει απόδοση της αύξησης σε πέντε ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος. Δηλαδή το πλήρες ποσό της αύξησης θα δοθεί κατά 20% φέτος, 20% του χρόνου, 20% το 2021, 20% το 2022 και 20% το 2023. Η πρώτη δόση των αυξήσεων δόθηκε τον περασμένο Γενάρη.
- Αρνητική προσωπική διαφορά
Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο -επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016- προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης. Ειδικότερα, γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων, που είναι και η πλειοψηφία, ο νόμος προβλέπει ότι το ποσό της προσωπικής διαφοράς, που είναι εκτός της σύνταξης, θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται -με τις σημερινές συνθήκες- να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Στον επανυπολογισμό που θα γίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθούν οι προσωπικές διαφορές και οι αυξήσεις που δόθηκαν εφόσον δεν αντανακλούν σε πραγματικά μεγέθη μισθών, εισφορών και ετών ασφάλισης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Φοιτητικό επίδομα: Μέχρι σήμερα (31/7) οι αιτήσεις
Αυτή είναι η «χρυσή» σύνταξη των 23.000 ευρώ το μήνα