Ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021

Ξεκινά σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021
INTIME
4'

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να τονίσει στην τοποθέτηση του πως η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2021 γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη -συνεπακόλουθη- χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναμένεται να τονίσει πως ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίσθηκε υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του τελικού χρόνου λήξης της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από ενδεχόμενες αποφάσεις υγειονομικού χαρακτήρα στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη, αναμένεται να επισημάνει πως η εγγενής αυτή αβεβαιότητα και οι μεταφερόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της ύφεσης το επόμενο έτος, οδήγησαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην απόφαση να ισχύσει, και το 2021, στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης, η γενική ρήτρα διαφυγής,απόφαση που έχει ως στόχο να προφυλαχθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός και να μην παρεμποδιστεί η σημαντική ανάκαμψη που, σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται για το επόμενο έτος.

Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU.

Στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαμε έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης μετά τον συμβιβασμό που επήλθε με το μπλοκ Ουγγαρίας και Πολωνίας. Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια πρόταση που εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το πακέτο με τα δημοκρατικά πρότυπα και ιδιαίτερα με υποθέσεις διαφθοράς στον τρόπο χρήσης των κονδυλίων, αλλά οι κυρώσεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο.

Η απόφαση στρώνει τον δρόμο για την έγκαιρη έλευση των πόρων του Ευρωταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες σχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό τους πλάνο. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για τα επιμέρους στοιχεία του σχεδίου ενώ το τελικό πλάνο αναμένεται σε δύο μήνες.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προβλέψει απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1%. Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).

Από το Recovery and Resilience Facility (Ταμείο Ανάκαμψης) για το 2021 προβλέπεται να εισρεύσει περίπου το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, που είναι η προκαταβολή του 10% από τις επιχορηγήσεις του RRF μετά την έγκριση του τελικού σχεδίου από την Κομισιόν, ενώ σε διάστημα περίπου έξι μηνών από την έγκριση θα δοθεί η πρώτη δόση του Ταμείου που φτάνει τα 2,635 δισ. ευρώ. Το ποσό από τα δάνεια θα ανέλθει στα περίπου 1,272 δισ. ευρώ. Στο συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται συνολικά επιδοτήσεις 19 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ δάνεια. Το 70% των κονδυλίων πρέπει να συμβασιοποιηθεί έως και το 2022, το υπόλοιπο έως το τέλος του 2023, ενώ η λήξη για τις αιτήσεις πληρωμών είναι στα μέσα του 2026.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή