Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Νέα πληρωμή σήμερα (29/01) - Ποιοι πάνε ταμείο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Νέα πληρωμή σήμερα Παρασκευή (29/01) για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 από το υπουργείο Οικονομικών. 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Νέα πληρωμή σήμερα (29/01) - Ποιοι πάνε ταμείο
6'

Στην πρώτη καταβολή των ποσών σε δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο5 προχώρησε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον εν εξελίξει 5ο κύκλο, ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη μία «φουρνιά» δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 εισπράττει σήμερα την ενίσχυση, με την πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ να παραμένει ανοιχτή έως και τις 2 Φεβρουαρίου.

Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα ανάλογα με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, τον κύκλο εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή αλλά και το ποσό που έλαβε η επιχείρηση δυνάμει της 4ης Επιστρεπτέας. Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 30η Ιουνίου 2021.

«Παράθυρο» στις νεοσύστατες επιχειρήσεις ανοίγει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των «νέων», αλλά και την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών:

  • Από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 και
  • Από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020

Επιπλέον, πρέπει να ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, όπως

λιανεμπόριο
εστίαση
τουρισμός
πολιτισμός
αθλητισμός
μεταφορές
και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο
για τις οποίες ξεκαθαρίζεται πως είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

Ανοιχτή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αιτήσεις

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.

Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888.

Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

  • 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο
  • 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%
  • 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
  • 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις, δεν πληρούν, ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου, ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες, έχουν καθοριστεί με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Με Κοινή Απόφαση των υπουργών και των υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία θα υπογραφεί άμεσα, θα καθορίζεται ότι ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο), είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

Ειδικά για τις παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα myBusinessSupport, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου που λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2021, θα ανοίξει και πάλι για την αποδοχή από μέρους των ανωτέρω επιχειρήσεων των ποσών ενίσχυσης, με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Εάν με βάση τη Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060/2021 - ΦΕΚ 89/Β/16-1-2021 απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

Με την ίδια Απόφαση, θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν κατ' εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή "Τα Έσοδά μου", στην πλατφόρμα myBusinessSupport, αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας myBusinessSupport.

«Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, ότι ανταποκρίνεται με ταχύτητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, συνεχίζοντας, επεκτείνοντας και προσαρμόζοντας τα μέτρα στήριξής της, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι όσο γίνεται μικρότερες και όσο το δυνατόν ταχύτερα αναστρέψιμες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Lockdown από τις 6 το απόγευμα στην Αττική «βλέπει» ο καθηγητής Σύψας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή