Νέα επέκταση του ισολογισμού της Fed βλέπουν οι αγορές

Οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν έκτακτα μέτρα, τα οποία στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού συνεπάγονται πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα όπως αυτό που υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Νέα επέκταση του ισολογισμού της Fed βλέπουν οι αγορές
AP Photo/Andrew Harnik
2'

Για την αντιμετώπιση των φόβων για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να επεκτείνει τον ισολογισμό της και να δημιουργήσει έσοδα από το έλλειμμα αυτό. Η απόφαση δεν είναι τυχαία. Το άνευ προηγουμένου δημοσιονομικό κίνητρο που εφάρμοσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της πανδημίας, ζητά τώρα ανάλογο πρόσθετο νομισματικό κίνητρο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι τώρα. Από τον Μάρτιο του 2020, ο ισολογισμός της έχει επεκταθεί κατά 70%, από 4,2 τρισ. δολάρια σε περισσότερα από 7,4 τρισ. δολάρια, ενώ οι τίτλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί που διακρατούνται αυξήθηκαν από 3,9 τρισ. δολάρια σε 6,8 τρισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης έχει τη μορφή μεγαλύτερων αποθεματικών υπολοίπων. Αλλά η Fed εκτιμάται πως θα αγοράσει το ομοσπονδιακό χρέος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει τις τελευταίες του δημοσιονομικές φιλοδοξίες.

Αυτό σημαίνει την επέκταση του ισολογισμού της έως και 2,8 τρισ. δολάρια, προκειμένου να εξυπηρετήσει το ενοποιημένο πακέτο της οικονομίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Δεκεμβρίου και το επικείμενο πακέτο Μπάιντεν των 1,9 τρισ.δολαρίων. Μια τέτοια ενέργεια από τη Fed θα μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Δεδομένου πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία, γεγονός που καθιστά απίθανο τα πρόσφατα πακέτα τόνωσης να έχουν σημαντική πληθωριστική επίπτωση. Επιπλέον, η ζημιά που προκαλείται από μια επιστροφή του πληθωρισμού θα ήταν σχεδόν σίγουρα διαχειρίσιμη.

Πιθανότατα, ο πληθωρισμός δεν θα γίνει ξανά σημαντικό ζήτημα μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το νωρίτερο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η σημαντική πρόοδος στους εμβολιασμούς και τη θεραπεία για τον Covid-19 θα εξαλείψει την ανάγκη για πιο ακραία δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως εάν είναι σωστά χρονομετρημένος και έξυπνα σχεδιασμένος, ένας επακόλουθος περιορισμός, νομισματικός και δημοσιονομικός, θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει και να εξουδετερώσει τυχόν πληθωριστικές τάσεις χωρίς να οδηγήσει ξανά την οικονομία σε ύφεση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή