Οι ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, η κυβέρνηση προχωρά τώρα στη θέσπιση νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).


Η κωλυσιεργία προκάλεσε σαφώς αναστάτωση στους κόλπους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στο διάστημα του τελευταίου ενάμισι έτους υπήρξαν κατηγορίες και παρεμβάσεις που εμπόδιζαν τη λειτουργία της Αρχής.

Τώρα εξετάζεται το ζήτημα του ελλείμματος του 2009 (γεγονός που έχει οδηγήσει ακόμα και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία - Εurostat - να ταχθεί υπέρ των έργων της ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και η διαδικασία ανάκρισης για την υποκλοπή στοιχείων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αν. Γεωργίου, από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής

Να σημειωθεί πως με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, εξουσιοδοτείται ο πρωθυπουργός να υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κείμενο «Δέσμευσης για την Εμπιστοσύνη για τα Στατιστικά Στοιχεία».

Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα δεσμεύεται ότι τα στατιστικά της στοιχεία είναι αξιόπιστα, ενώ αυτό θα πράξουν όλοι οι πρωθυπουργοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, από εδώ και στο εξής:

1. Η ΕΛΣΤΑΤ θα αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα, με στόχο να διασφαλιστεί η επαγγελματική της ανεξαρτησία.

2. Αντικαθίσταται το συλλογικό της σώμα από ένα συμβουλευτικό σώμα. Το νέο στατιστικό συμβουλευτικό σώμα θα έχει διάρκεια 2 ετών, θα απαρτίζεται από ξένους και Ελληνες ειδικούς και φορείς του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, θα παρέχει ανεξάρτητες αναφορές, δεν θα έχει καμία επιρροή από τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα έχει ρόλο παρατηρητή σε αυτό και θα πρέπει να έχει στελεχωθεί έως τις 31 Μαΐου του 2012.

3. Με νόμο θα καθορίζονται οι κανόνες διορισμού και απόλυσης των μελών του συμβουλευτικού σώματος. Επίσης, θα καθορίζονται και οι κανόνες διορισμού και απόλυσης του προέδρου της Αρχής, που θα γίνονται με βάση μόνο επαγγελματικά κριτήρια.

4. Το εν λόγω σώμα θα έχει την υποχρέωση να αναφέρεται στο ελληνικό κοινοβούλιο κάθε χρόνο και αυτή του η έκθεση θα δημοσιεύεται.

5. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίζει για τις διεργασίες, στατιστικές μεθόδους, πρότυπα και διαδικασίες και για το περιεχόμενο και τον χρόνο δημοσιεύσεων στατιστικών στοιχείων, καθώς και την απαραίτητη αυτονομία και ευελιξία στη χρήση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και των χρηματικών πόρων.

6. Αποσυνδέεται ο προϋπολογισμός της ΕΛΣΤΑΤ από αυτόν του υπουργείου Οικονομικών. Το ελληνικό κοινοβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα του ελέγχου του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.

7. Παρέχονται σε όλους τους φορείς του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος όλοι οι επαρκείς οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να παράγουν υψηλής ποιότητας στατιστικά στοιχεία.

8. Δεσμεύεται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να συντονίζει όλους τους φορείς.

9. Καθίσταται υπόλογος στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

10. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον διορισμό του Νομικού Συμβούλου της ΕΛΣΤΑΤ και για να προτείνει την οργανωτική δομή της Αρχής.

11. Δίδεται στην ΕΛΣΤΑΤ η δυνατότητα της πλήρους και έγκαιρης πρόσβασης στις πηγές διοικητικών δεδομένων.

12. Παρέχεται στην ΕΛΣΤΑΤ το ελεύθερο της πλήρους και έγκαιρης πρόσβασης στους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς όλων των οντοτήτων που ανήκουν ή ελέγχονται από τη γενική κυβέρνηση, για στατιστικούς σκοπούς.