ΑΑΔΕ: Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες

ΑΑΔΕ: Ακόμη περισσότερες υπηρεσίες θα παρέχει ηλεκτρονικά έως το τέλος του 2021 η φορολογική διοίκηση, με το βάρος να πέφτει σε εφαρμογές εξυπηρέτησης συναλλασσόμενων, στην ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων και στην επέκταση της ψηφιοποίησης του Μητρώου.

ΑΑΔΕ
2'

Τα τελευταία έτη η ΑΑΔΕ βελτιώνει συνεχώς την παροχή και υποστήριξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα, κάτι που έχει οδηγήσει στη διευκόλυνση των συναλλαγών, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών.

Η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει δρομολογήσει για το 2021 περαιτέρω ηλεκτρονικοποιήσεις υπηρεσιών και διαδικασιών, εστιάζοντας σε τομείς που έχει διαπιστωθεί πως η ψηφιακή διεκπεραίωση είναι το ζητούμενο για πολίτες και επιχειρήσεις. Στη βάση αυτή η ΑΑΔΕ δρομολογεί τις εξής παρεμβάσεις:

-Την ολοκλήρωση και επέκταση των νέων υπηρεσιών εξυπηρέτησης συναλλασσόμενων (myaadelive, ψηφιακά αιτήματα και ραντεβού, αναβάθμιση ιστοσελίδας ΑΑΔΕ, myBusinessSupport, ψηφιακή καταβολή ΔΕΤΕ κ.α.).

-Την επέκταση της ψηφιοποίησης του Μητρώου (διακοπή εργασιών επιχείρησης φυσικού προσώπου, διασύνδεση με το Μητρώο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διασύνδεση με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, κ.α.).

-Την πλήρη ψηφιοποίηση του Κεφαλαίου (ηλεκτρονικοποίηση αρχικών, τροποποιητικών, ανακλητικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και ειδικότερα, δηλώσεων ΦΜΑ, φόρου δωρεών, γονικών παροχών και ατύπων δωρεών, φόρου κληρονομιών και τυχερών παιγνίων, κ.α.).

Παράλληλα, με γνώμονα την άμεση και σε πραγματικό χρόνο παροχή στοιχείων και την εξοικονόμηση πόρων της διοίκησης, η ΑΑΔΕ προωθεί περαιτέρω την διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της με συστήματα τρίτων φορέων, στοχεύοντας στη συνεχή παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών σε φορείς της δημόσιας διοίκησης και στην αξιοποίηση από τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες των διαδικτυακών υπηρεσιών που παρέχονται από άλλους φορείς.

Στην ίδια βάση η φορολογική διοίκηση επενδύει στην ανάπτυξη διαδικτυακής υπηρεσίας (webservice) με τα πιστωτικά ιδρύματα για τον περιορισμό υπερεισπράξεων.

Ως υπερείσπραξη θεωρείται το ποσό που καταβλήθηκε, αλλά δεν πιστώθηκε αυτόματα σε οφειλή ή ρύθμιση και το οποίο εμφανίζεται στην εφορία ως εκκρεμότητα επιστροφής ή συμψηφισμού.

Όπως έχει διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους ενώ άλλοι εξοφλούν ένα φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής. Οι υπερεισπράξεις αυτές θα αντιμετωπιστούν μέσω του webservice που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ με τις τράπεζες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή