Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ανοίγει το TAXISnet - Οι 10 αλλαγές «ανάσα» για τους φορολογούμενους
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει τις ηλεκτρονικές της πύλες η ΑΑΔΕ - Σημαντικές είναι οι αλλαγές για τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει το σύστημα του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2021, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Eκτός από την πολιτική απόφαση, εξαρτάται και από τα συστήματα της ΑΑΔΕ, αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι έτοιμα όλα για να ανοίξει η πλατφόρμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια τον μήνα Απρίλιο.
Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί κατά πόσο θα ισχύσει το καθεστώς των μειωμένων ενοικίων και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Υπουργό πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να επεκταθεί και τον επόμενο μήνα όμως θα είναι στοχευμένο.
Αναφορικά με τις πάγιες δαπάνες επανέλαβε πως το διαθέσιμο ποσό αυτή τη στιγμή είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως θα πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση από όσους θέλουν να γίνουν δικαιούχοι καθώς το Ε3 περιέχει τις δαπάνες. Δεν θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των πολιτών αλλά θα γίνουν συμψηφισμοί μέσω των οποίων θα γίνουν οι καταβολές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλων νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές τις φορολογικές δηλώσεις.
Με το που θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:
- Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.
- Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Αναλυτικά οι 10 «φοροελαφρύνσεις»:
- Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.
- Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
- Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (της δόσης του Ιουλίου και του Αυγούστου).
- Καταβολή ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελευταία δόση στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
- Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
- Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για: α) τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια), β) φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
- Μείωση του πέναλτι φόρου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
- Με την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή και χωρίς καμία άλλη νομική ενέργεια θα απαλλαγούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.
- Παρατείνεται η δυνατότητα για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
Φορολογικές δηλώσεις 2021 και ακίνητα
Μεγάλοι «τυχεροί» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης, κερδίζουν από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ έχουν «φορομπόνους» σε περίπτωση που έχουν προβεί σε εργασίες ανακαίνισης.
Αναλυτικά:
Τεκμήρια διαβίωσης
Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν λόγω της πανδημίας.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν φέτος από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.
Eισφορά αλληλεγγύης
Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
«Φορομπόνους» για ανακαίνιση
Eκπτωση φόρου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 προχώρησαν στην ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους. Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενεργοποιείται το «φορομπόνους» 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.
Τεκμήρια και αποδείξεις
Η καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας οφείλεται και στην προσθήκη ενός νέου κωδικού στον οποίο θα προσμετρηθούν όλα τα χρηματικά ποσά από ενισχύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας θα οδηγήσει στην απαλλαγή από τα τεκμήρια.
Ο νέος κωδικός που θα βρίσκεται στο έντυπο Ε1, θα αφορά όσους θεωρούνται πληττόμενοι και θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία προσδιορισμού του φόρου με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και του μέτρου των αποδείξεων.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι με κρατική εντολή ανέστειλαν την εργασία τους, περιόρισαν τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και έλαβαν κρατική ενίσχυση - επιδότηση ή ως ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια , θα δουν τον συγκεκριμένο κωδικό προσυμπληρωμένο και θα απαλλαχθούν από τα τεκμήρια και τα πρόστιμα προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους.
Οι «τυχεροί» οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν φέτος με τεκμήρια είναι οι κάτωθι φορολογούμενοι.
Αναλυτικά:
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
• Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid
Εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα ξεπερνά το πραγματικό, δεν θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων. Ωστόσο, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
• Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.
• Δεν παρουσιάζουν αύξηση αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών για το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.
• Σε περίπτωση απόκτησης περιουσιακών στοιχείων , η δαπάνη δικαιολογείται από τα χρηματικά ποσά που αναγράφονται στην δήλωση
Σε περίπτωση που για τα δύο προηγούμενα έτη φορολογήθηκαν βάση τεκμηρίων , εάν για το φορολογικό έτος 2020 προκύπτει προστιθέμενη διαφορά δαπανών, τότε θα ληφθεί υπόψη το μικρότερο ποσό αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών μεταξύ των ετών 2018-2019-2020, εφόσον εντός του 2020 δεν παρουσιάζεται αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών σε σχέση με το 2019.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται εξαίρεση από το «πέναλτυ» μη συλλογής του απαιτούμενο ποσού αποδείξεις οι κάτωθι κατηγορίες:
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή , ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
• Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Ιδιοκτήτες ακινήτων , οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid.
• Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους κατά την 31/12/2019.
Για τους φορολογούμενους που δεν υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες , στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των αποδείξεων είναι υψηλότερο του 20% αλλά υπολείπεται του απαιτούμενου 30% του πραγματικού εισοδήματος , ο συντελεστής για το «πέναλτυ» μειώνεται στο 11% αντί του 22%.
Σε περίπτωση που το ποσό δηλωθέντων αποδείξεων υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος τότε το «πέναλτυ» υπολογίζεται ως εξής :
Η θετική διαφορά μεταξύ του 20% του εισοδήματος με το δηλωθέν ποσό αποδείξεων πολλαπλασιάζεται με 22%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του 20% επί 11%
Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 22% της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου 30% και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ από την φοροτεχνικό Σάντρα Γεράγγελου:
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12.000 ευρώ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ (30% ) : 3.600 ευρώ
ΔΗΛΩΘΕΝ ΠΟΣΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 1.500 ευρώ
ΠΟΣΟ 20% ΕΠΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2.400 ευρώ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥ :
(2.400-1500) X 22% = 198 ευρώ
(3.600-2.400) Χ 11% = 132 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ : 330 ευρώ
Υπενθυμίζουμε ότι για το έτος 2020, το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων επί του πραγματικού εισοδήματος από μισθωτή εργασία - συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία , ανέρχεται στο 30% και έως 20.000 ευρώ.
Το «πέναλτι» που εφαρμόζεται σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ανέρχεται σε ποσό φόρου 22% επί της διαφοράς (απαιτούμενο ποσό μείον ποσό αποδείξεων που έχει συγκεντρωθεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρομβώσεις μετά από εμβόλιο κορονοϊού: Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη λύση