Προς πώληση συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, η ημέρα του Frontier και η φειδωλή doValue SpΑ
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η Πειραιώς πουλάει συμμετοχές
Σε οργασμό διεργασιών για την υλοποίηση του σχεδίου «Sunrise» βρίσκεται η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με τις πληροφορίες της στήλης να αναφέρουν πως μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πώληση «πακέτου» συμμετοχών του πιστωτικού ιδρύματος. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το σχέδιο Sunrise, το οποίο έχει ως σκοπό να διευκολύνει την επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς σε πορεία βιώσιμης και αυξανόμενης κερδοφορίας, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: 1) στο σχέδιο μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, 2) στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και 3) στο σχέδιο μετασχηματισμού. Το σχέδιο μετασχηματισμού, αντιπροσωπεύει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για την επίτευξη της βελτιστοποίησης των λειτουργιών της, εστιάζοντας στις βασικές εμπορικές της τραπεζικές δραστηριότητες, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος σε ολόκληρο τον οργανισμό. Στη βάση αυτή, η Διοίκηση Μεγάλου δρομολογεί την πώληση συμμετοχών που δεν σχετίζονται με τις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες. Η όλη διαδικασία τρέχει ήδη από τον Απρίλιο και όλα έχουν γίνει με αυστηρή εχεμύθεια. Για αυτό άλλωστε δεν έχουν διαρρεύσει – ακόμη- πληροφορίες για τα tender offers, αλλά και το ποιες ήταν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων funds. Για τους γνωρίζοντες, οι «stealth» διαδικασίες ομοιάζουν με όσα συνέβησαν με τις επτά πωλήσεις του project Trinity, οι οποίες πέρασαν αρχικά – και αυτές- κάτω από το ραντάρ της αγοράς.
H μεγάλη ημέρα του Frontier
Ημέρα προσφορών είναι η σημερινή για το «Frontier», το «πακέτο» των τιτλοποιημένων δανείων της Εθνικής Τράπεζας. Και τις εξελίξεις αναμένουν με αγωνία τόσο μέσα στην τράπεζα, όσο και οι εμπλεκόμενοι «μνηστήρες» που δεν είναι άλλοι από τους mega-servicers και τα funds που ασχολούνται με την αγορά και διαχείριση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον υπάρχει και από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τιτλοποίηση που θα καταλήξει σε τρίτο servicer και όχι σε εταιρεία που έχει μέτοχο τράπεζα. Όσο για τα προγνωστικά, με βάση και τις μη δεσμευτικές προσφορές, αλλά και τη φιλολογία της αγοράς, προβάδισμα έχει η Intrum, αλλά όταν στο παιχνίδι βρίσκονται funds όπως η doValue/Bain, αλλά και Davidson Kempner κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Εξάλλου, υπάρχει και το σενάριο, αν οι προσφορές είναι κοντινές, να πάμε και σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικρατέστερους. Σε κάθε περίπτωση, για τη Φωτεινή Ιωάννου, που «τρέχει» το project μαζί με άλλα στελέχη της Εθνικής, αλλά και τον Παύλο Μυλωνά η ημέρα αναμένεται γεμάτη…
Η πεταλούδα της PCAOB
Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Ομοίως, μια διοικητική αλλαγή σε εποπτικό φορέα στις ΗΠΑ, μπορεί να καθυστερήσει τις προχωρημένες έρευνες για τις πιθανές ευθύνες Ελλήνων ορκωτών ελεγκτών που δεν εντόπισαν τους «εξωραϊσμένους» ισολογισμούς εισηγμένης στον Nasdaq ελληνόκτητης εταιρείας. Επιστρατεύσαμε τη θεωρία του χάους για να αναφερθούμε στις «χαοτικές εξελίξεις» στην Αμερικανική Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Public Company Accounting Oversight Board - PCAOB), δηλαδή της Αρχής που εποπτεύει τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς λογιστές που υπογράφουν τους ισολογισμούς των εταιρειών. Την Παρασκευή που μας πέρασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει το διοικητικό συμβούλιο της PCAOB, απέλυσε τον πρόεδρο της Γούλιαμ Ντίνκε (William Duhnke III), υπό το βάρος πιέσεων δημοκρατικών γερουσιαστών όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Elizabeth Warren) και ο Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders) που ζητούσαν αλλαγή ηγεσίας. Ο Ντίνκε, πρώην αξιωματικός του Ναυτικού, χωρίς εμπειρία στη λογιστική, επικρίθηκε πως κατά τη θητεία του στη PCAOB εξυπηρέτησε την ρεπουμπλικανική ατζέντα για εποπτική απορρύθμιση, έκανε προσλήψεις συγγενών πολιτικών φίλων του, μείωσε τις επιθεωρήσεις στις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και καθυστέρησε να καλύψει διοικητικές θέσεις στο φορέα, που είχαν ως αρμοδιότητα την επιβολή του νόμου.
Να σημειωθεί πως κατά την περίοδο διοίκησης του Ντίνκε η PCAOB ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την υπόθεση των ευθυνών των Deloitte Greece και PwC Greece, οι ορκωτοί των οποίων είχαν υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της Aegean Marine Petroleum Network, η οποία υπάχθηκε στις διατάξεις του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα στα τέλη του 2018 και σταμάτησε να διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο εν μέσω καταγγελιών και αγωγών για οικονομικές ατασθαλίες και εξαπάτηση των επενδυτών. Σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών εποπτικών Αρχών η υπόθεση αυτή είχε προχωρήσει στη PCAOB και ήδη είχαν ξεκινήσει οι ακροάσεις στελεχών μιας εκ των δύο ελεγκτικών εταιρειών. Ωστόσο, είναι άγνωστο το κατά πόσον οι διοικητικές αλλαγές στην αμερικανική Αρχή θα επηρεάσουν περαιτέρω τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Η City Insurance
Τον απόλυτο αιφνιδιασμό βίωσαν οι επιτελείς της I3CP Holdings, της επενδυτικής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία, που τον Απρίλιο είχε έλθει σε συμφωνία με την Vivendi International για την απόκτηση της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρουμανίας, της City Insurance. Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε προβλεφθεί πως θα ολοκληρωνόταν στο τρίτο τρίμηνο του 2021, οπότε η I3CP Holdings, πίσω από την οποία βρίσκονται και «ελληνικά ράσα», θα αποκτούσε τον έλεγχο της ασφαλιστικής εταιρείας. Ωστόσο, την παρελθούσα Παρασκευή η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ASF) της Ρουμανίας επέβαλε αυστηρές κυρώσεις αθροιστικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ τόσο στην City Insurance, όσο και στους διοικούντες την εταιρεία (τη διοίκηση που σχετίζεται με τη Vivendi), για μια σειρά από ατασθαλίες και παραλείψεις, κυρίως στο μέτωπο της απεικόνισης της κεφαλαιακής θέσης της εταιρείας. Μεταξύ των μελών της διοίκησης στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι και δύο Έλληνες ο Σπύρος Μαυρόγαλος ( που από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2016 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής) και ο Επαμεινώνδας Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η εξέλιξη αυτή διαπέρασε ως «ηλεκτροσόκ» τη διοικητική ομάδα της της I3CP Holdings που μετέβη εσπευσμένα στο Βουκουρέστι για επαφές με τη ρουμανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, ώστε να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και δεν είναι ξεκάθαρο το εάν το «deal» θα προχωρήσει ή όχι, καθώς η City Insurance πέρασε πλέον σε καθεστώς προσωρινής διοίκησης. Η εξέλιξη αυτή έχει ενδιαφέρον και για την Τράπεζα της Ελλάδος διότι η City Insurance δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών και έχει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένα αυτοκίνητα στη χώρα μας.
Η φειδωλή doValue SpΑ
H doValue SpA, η ιταλική μητρική της doValue Greece, είναι σήμερα ηγέτης στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στη ΝΑ Ευρώπη, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια ύψους άνω των 160 δισ. ευρώ. Το 2020, η doValue SpA, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι η Softbank Group Corp με ποσοστό 26,79%, η Bain Capital με ποσοστό 10,45% και η Jupiter Asset Management με ποσοστό 7,71%, πέτυχε έσοδα 418 εκατ. ευρώ και προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη 125 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, αν και στη διετία 2018 -2020 τα έσοδα της doValue SpA αυξήθηκαν κατά 80% περίπου και τα EBITDA της κατά 48%, το Διοικητικό Συμβούλιο της doValue SpA εξακολουθεί να λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με εκείνες που θεσπίσθηκαν το 2018, ενδεικτικό της φειδωλής πολιτικής που ακολουθείται σε όλα τα επίπεδα. Πόσες είναι οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του 9μελούς ΔΣ της doValue SpA; Ακριβώς 850.000 ευρώ. Εκ των οποίων τα 400.000 ευρώ αντιστοιχούν στις αποδοχές του Τζιοβάνι Καστελλανέτα (Giovanni Castellaneta), του προέδρου της doValue SpA.