Σε ποιους επενδυτές κατέληξε το ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ
Σε real money investors, δηλαδή σε βαριά θεσμικά χαρτοφυλάκια και όχι σε κερδοσκοπικά funds, κατέληξε το 69% του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο.
Το γεγονός πως το Δημόσιο ζητούσε να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ και του προσφέρθηκαν συνολικά 29 δισ. ευρώ, του έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξει επενδυτές από το «επάνω ράφι», δηλαδή τους καλύτερους δυνατούς.
Είναι ενδεικτικό πως μόλις 150 εκατ. ευρώ του δεκαετούς ομολόγου, ήτοι το 6% δόθηκε σε funds, κάτι που διασφαλίζει πως οι πιέσεις στο εν λόγω ομόλογο από ενδεχόμενες ας ρευστοποιήσεις θα είναι ελάχιστες, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών που το αγόρασε θα το κρατήσει έως τη λήξη.
Σε τράπεζες κατέληξε το 22% του ομολόγου, ήτοι 550 εκατ. ευρώ καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλησε να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Από αυτά τα 200 εκατ. ευρώ περίπου κατευθύνθηκαν προς τις ελληνικές τράπεζες.
Στην αγορά του χρεογράφου προχώρησε και η Τράπεζα της Ελλάδος εκ μέρους του Ευρωσυστήματος, αγοράζοντας 75 εκατ. ευρώ, ήτοι το 3% του συνόλου, στη βάση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).
Αλλά και η γεωγραφική διασπορά του ομολόγου ήταν εντυπωσιακή. Το 24% κατέληξε σε επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία. Το 19% σε επενδυτές από τη Γαλλία και το 13% σε επενδυτές από τη Γερμανία. Το 9% πήγε σε επενδυτές από Σκανδιναβικές χώρες, το 8% σε επενδυτές από την Ιταλία, το άλλο 8% σε Έλληνες επενδυτές, και ένα ποσοστό ξανά 8% σε επενδυτές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα 9% κατέληξε σε επενδυτές από την Ιβηρική Χερσόνησο.
Συνολικά τον Ιούνιο του 2031 η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει στους κατόχους του συγκεκριμένου ομολόγου 6 δισ. ευρώ (3,5 δισ. το αρχικό και 2,5 δισ. ευρώ το reopening). Την ίδια χρονιά θα λήγουν και άλλα δάνεια και το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων της χώρας – με τα σημερινά δεδομένα- θα είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ!
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Απεργία: «Κατεβάζει ρολά» η χώρα - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας