Πώς η Μαδρίτη σώζει προς το παρόν την …Αθήνα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Μαδρίτη, γίνονται το τελευταίο διάστημα όλες οι δηλώσεις στήριξης της …ελληνικής οικονομίας.
Εδραία είναι η άποψη ακόμα και μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην Αθήνα, ότι το μπαράζ των θετικών παρεμβάσεων από το Βερολίνο (την αρχή έκανε η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι άγνωστο ποιος θα πάρει τη σκυτάλη) υπέρ των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, προκάλεσαν οι τελευταίες ισχυρές αναταράξεις που σημειώθηκαν στην ισπανική οικονομία.
Το γεγονός ότι η Μαδρίτη δανείζεται πλέον σταθερά γύρω από τα επίπεδα του 5,5%, αντλεί τα νέα έντοκα με υψηλοτέρα επιτόκια, βλέπει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται και την κεντρική της τράπεζα να προβλέπει ότι φέτος θα σημειώσει μια κάμψη της τάξης του 1,5% είναι φαινόμενα που μόνο απαρατήρητα δεν περνούν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Το οποίο, σπεύδει να παρέμβει προληπτικά, στηρίζοντας την Ελλάδα, που αποτελεί την μόνιμη «πληγή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, για να περάσει προς τα έξω μια εικόνα ομαλότητας. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο θα πεισθούν οι αγορές. Ωστόσο, από αυτή την εξέλιξη η χώρα μας βγαίνει κερδισμένη. Έστω και στα …λόγια, αφού στις πράξεις το έλλειμμα εμπιστοσύνης δείχνει να μην καλύπτεται με τίποτα.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα δεν τα πλησιάζει κανείς στις αγορές, οι αποδόσεις τους έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, ενώ παρά τις όποιες δηλώσεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι μπορεί και να υποκρύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι προβλέπουν και νέο «κούρεμα» και παίρνουν τα μέτρα τους, μαζί με τις αποστάσεις.