Ο Λογοθέτης και η Cepal, η ακμάζουσα αγορά της Κρήτης και η απόφαση των 114 ημερών
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η Cepal και ο Λογοθέτης
Ενημέρωση από την εταιρεία υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal έλαβε ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης. Σύμφωνα με πηγές της στήλης, η Cepal ενημέρωσε τον εφοπλιστή πως έχει αναλάβει το servicing των δανείων του, αξίας 86 εκατ. ευρώ, τα οποία απέκτησε πρόσφατα η Davidson Kempner από την Τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία Davidson Kempner – Πειραιώς έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο διαδικαστικά ζητήματα καθυστέρησαν αρκετά τη μεταβίβαση. Τελικά, τα δάνεια των 86 εκατ. ευρώ -εκ συνόλου 400 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός δανεισμός του Λογοθέτη από την Πειραιώς - άλλαξαν χέρια και πλέον ο εφοπλιστής θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τις οφειλές του στην Davidson Kempner. Και δεδομένου του track record της Cepal οι πληρωμές αναμένεται πως θα γίνονται με συνέπεια…
Η «Μάχη της Κρήτης»
Τα μάτια τους στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κρήτης στρέφουν οι τράπεζες, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένονται πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα projects προς χρηματοδότηση. Τα έργα υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ, το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες και το αεροδρόμιο στο Καστέλι μεταφράζονται σε χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων. Την ίδια στιγμή, στο νησί τρέχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επενδύσεις τόσο σε τουριστικά ακίνητα όσο και σε ΑΠΕ που προσελκύουν το ενδιαφέρον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Για του λόγου το αληθές, η συγχώνευση ανάμεσα στην Παγκρήτρια Τράπεζα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο τοπικό παίκτη στη Μινωική Γη. Και ταυτόχρονα, η επίσκεψη -την επόμενη εβδομάδα- της ανώτατης διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας μετά από περίπου δύο χρόνια επιβεβαιώνει και το συστημικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Κρήτη. Έτσι, η τραπεζική μάχη αναμένεται σφοδρή.
Το ΤΧΣ και το Υπερταμείο
Σημαντικές αλλαγές στο ρόλο και το σκοπό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρνει ο νέος νόμος που οσονούπω θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι το ΤΧΣ αλλάζει μορφή και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Γιατί εντελώς διαφορετικά ήταν τα πράγματα στις τράπεζες όταν συστήθηκε και εντελώς διαφορετικά τώρα. Φυσική συνέχεια λοιπόν θεωρείται η ανάδειξή του σε ρόλο επενδυτή στις τράπεζες, στο πρότυπο του Υπερταμείου, στο οποίο εξάλλου τυπικά ανήκει. Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, μετατρέπει τάχιστα το φορέα σε εγχώριο Sovereign Fund, λογικό είναι, νωρίτερα ή αργότερα, το ΤΧΣ να ενσωματωθεί και ουσιαστικά (διαχειριστικά) στα περιουσιακά του στοιχεία. Εξασφαλίζοντας έτσι τις βέλτιστες δυνατές αποδόσεις για τον Έλληνα φορολογούμενο από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, η οποία ούτως ή άλλως έχει περάσει από 40 κύματα.
«Λευκός Καπνός»
Έπρεπε να περάσουν 114 ημέρες από τότε που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τον διορισμό του Χαράλαμπου Βουρλιώτη στην θέση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να βγει «Λευκός Καπνός» και να δημοσιευθεί η απόφαση που θα προσδιορίζει το πως θα αμείβεται ο επί τιμή Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που κρατά πλέον το τιμόνι της Αρχής για το Ξέπλυμα. Η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που συνυπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, αναφέρει πως η ακαθάριστη μηνιαία αποζημίωση του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εφόσον πρόκειται για επί τιμή ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ανέρχεται στο ισόποσο της αμοιβής του Γενικού Γραμματέα, ήτοι τα 4.631 ευρώ. Πόσο θα ήταν η αμοιβή του εάν ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα ήταν εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός; Σε αυτή την περίπτωση θα λάμβανε 2.000 ευρώ μηνιαίως. Δεδομένου ότι ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός λαμβάνει και το 70% της σύνταξής του, θα μπορούσε να πει κανείς πως οι εν ενεργεία ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.