Επιδεινώνεται η επενδυτική ψυχολογία: «Στάση αγορών» και αδυναμία αποταμίευσης
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης με την ψυχολογία τους να «καταρρέει» τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο.
Ενδεικτικά της μεγάλης ανησυχίας των νοικοκυριών είναι τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) , τα οποία καταγράφουν την αλλαγή της ψυχολογίας και κυρίως της καταναλωτικής διάθεσης.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν σημαντικά τον Οκτώβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -40,5 μονάδες, από -33,4 μονάδες το Σεπτέμβριο. Το 54% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (από 48% το Σεπτέμβριο), ενώ το 8% προβλέπει μικρή βελτίωση.
Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο παρουσίασε μικρή επιδείνωση τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις -49,6 μονάδες (από -48,6 μονάδες το Σεπτέμβριο). Το 60% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 18% το οποίο αναμένει σταθερότητα.
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένησε αισθητά τον Οκτώβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις - 52,1 μονάδες (από -39,2 το Σεπτέμβριο). Το 58% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες (από 52% το Σεπτέμβριο), ενώ το 9% (από 8%) αναμένει το αντίθετο.
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις –67,9 μονάδες (από -63,3 μονάδες το Σεπτέμβριο). Το 82% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.
Ο δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε περαιτέρω σημαντική αύξηση τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις +46,6 μονάδες, έναντι +30,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Το 72% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό (από 55% μονάδες το Σεπτέμβριο) και το 14% (από 27%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +40,9 και +40,0 μονάδες αντίστοιχα.
Το ΙΟΒΕ ζήτησε από τα νοικοκυριά να αξιολογήσουν κατά πόσο η μελλοντική οικονομική κατάστασή τους μπορεί να προβλεφθεί εύκολα ή δύσκολα. Τον Οκτώβριο το 51% έκρινε η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (48%).