Moody's: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022

Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του χρέους που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας βλέπει η Moody’s στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022
Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους το 2022
AP
3'

Η Moody’s αναμένει πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και το 2022, ωστόσο τα υψηλά επίπεδα του χρέους θα αποτελέσουν τη μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος εκτιμά πως οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών για τους επόμενους 12 με 18 μήνες είναι σταθερές, με "οδηγό" τις θετικές οικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

Τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, όπως επισημαίνει η Moody’s, σε συνδυασμό με σχέδια δαπανών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα στηρίξουν την ανάκαμψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2022, βοηθώντας σε κάποια μέτρια απομόχλευση μετά τις σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες χρέους που προκλήθηκαν από την πανδημία. Ωστόσο, αποκλίσεις στις τάσεις του χρέους μεταξύ των χωρών θα γίνουν πιο εμφανείς και οι πιστωτικές πιέσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες.

Οι εξελίξεις με την κατάσταση της πανδημίας, η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς και η πιο μόνιμη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων αυξάνουν τον κίνδυνο γύρω από την ανάπτυξη και επηρεάζουν τις προσπάθειες μείωσης του χρέους, όπως σημειώνει ο οίκος.

Οι επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό. Η Moody's εκτιμά ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε θα μπορούσε να προσθέσει 0,7% στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ σε χώρες της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν τους μεγαλύτερους δικαιούχους σε όρους ΑΕΠ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, μεταξύ του 2021 και 2027.

Ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει μέτριος στο σύνολο της ευρωζώνης, αλλά οι κοινωνικές πιέσεις πιθανότατα θα ενταθούν μετά την πανδημία, επηρεάζοντας τη δυναμική της πολιτικής. Οι κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες κοινωνικές πιέσεις, κυρίως επειδή η πανδημία έχει αναδείξει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και την αυξημένη ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τώρα έως και το 2017, να βοηθούν στην περαιτέρω και σταδιακή πτώση του χρέους.

Κάποια μέτρια μείωση του χρέους είναι πιθανή το επόμενο έτος, αλλά τα επίπεδα χρέους θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση. Η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία, θα μειώσουν τη μέση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ κατά 1,2% το 2022, όπως εκτιμά η Moody’s.

Ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, με πρώτη την Ελλάδα η οποία κατά τον οίκο θα δει το χρέος της να υποχωρεί κατά 10,1% (και στο 191% του ΑΕΠ) και την Κύπρο με μείωση 6,8% και την Πορτογαλία (-5,9%) να ακολουθούν, ωστόσο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμένει αρκετά πάνω από το 100% παρά αυτή την απομόχλευση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή