Προς ναυάγιο ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης
Σε αποτυχία οδεύουν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η εταιρεία συμβούλων Roland Berger εκτιμά ότι δεν θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο, την ίδια ώρα που το ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή στο σχέδιο είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Καίτοι οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δημιουργήσουν έναν οίκο αξιολόγησης που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στους τρεις οίκους (Standard & Poor's, Fitch, Moody's), οι γερμανικοί Financial Times αναφέρουν ότι η εταιρεία Roland Berger που είχε αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου, δεν διακρίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης του αρχικού κεφαλαίου των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν και ο αρχικός στόχος.
Αρχικά, η εταιρεία πίστευε ότι στο σχέδιο θα συνέδραμαν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, κάτι που τελικώς δεν έγινε. Την ίδια ώρα, πολλοί επενδυτές αμφισβητούν ότι το επενδυτικό μοντέλο είναι λειτουργικό, με τον πρόεδρο της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ να συγκρίνει την δημιουργία του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης με το τέρας του Λοχ Νες, που «κάνει κάθε τόσο την εμφάνισή του, αλλά κανείς ποτέ δεν το είδε».
Απογοήτευση στο Βερολίνο
Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, αντίθετος με το πρότζεκτ είναι και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών, που χαρακτήρισε με επιστολή του στις Βρυξέλλες ότι το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης είναι φυσιολογικό.
Με βάση το αρχικό σχέδιο, η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού οίκου θα γινόταν από τους επενδυτές και όχι τους εκδότες τίτλων. Με τον τρόπο αυτό, οι οίκοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να δίνουν υπερβολικά καλή βαθμολογία στα διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν αναθέσεις έργων.
Πάντως, το επικείμενο ναυάγιο προκάλεσε την απογοήτευση των Γερμανών πολιτικών, με τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ να δηλώνει στους γερμανικούς Financial Times ότι «αλλο ένα σημαντικό σχέδιο για την ρύθμιση των αγορών και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης ναυαγεί».