Ένα ευχάριστο κι ένα δυσάρεστο νέο από τα τραπεζικά γκισέ

Σημειολογικά, έστω, η εξέλιξη έχει τη σημασία της. Κι αυτό γιατί, για πρώτη φορά, μετά από πολλούς μήνες, ο Μάρτιος που μας πέρασε, «έκλεισε» θετικός ως προς το ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, έστω και οριακά.
Ένα ευχάριστο κι ένα δυσάρεστο νέο από τα τραπεζικά γκισέ
1'


Έστω και για ένα δις ευρώ, που ήταν το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Εννοείται ότι το γεγονός δεν …πανηγυρίστηκε, ωστόσο δεν πέρασε και ασχολίαστο από τους Έλληνες τραπεζίτες. Οι οποίοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως η τάση αυτή να είχε και συνέχεια, αν στο μεταξύ δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές και η προκήρυξη τους.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί και να επηρέασε αρνητικά και πάλι το κλίμα στην αγορά και το ισοζύγιο των καταθέσεων να «γύρισε» σε κόκκινο τον Απρίλιο. Ωστόσο κοινή είναι η αίσθηση ότι αν τη Δευτέρα υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση –όποια και αν είναι αυτή – τότε το κλίμα σιγουριάς θα αρχίσει να επιστρέφει και πάλι στους τραπεζικούς πελάτες. Και μαζί και οι καταθέσεις τους, σε ένα εύλογο βάθος χρόνου. Το θέμα είναι τι γίνεται σε αντίθετη περίπτωση.

Και βεβαίως τι γίνεται με την περίπτωση των χορηγήσεων, που συνέχισαν και τον Μάρτιο να μειώνονται. Αυτή τη φορά με έναν ρυθμό της τάξης του 4%, που θεωρείται και είναι από τους μεγαλύτερους των τελευταίων μηνών, σε αυτό το μέτωπο.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, θεωρείται μάλλον φυσιολογική για τους ίδιους τους τραπεζίτες, από τη στιγμή που η ρευστότητα στην αγορά έχει στερέψει. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λεφτά για να χρηματοδοτηθούν νέα δάνεια, οπότε είναι λογικό η μείωση τους να αυξάνει από μήνα σε μήνα. Με τα γνωστά αποτελέσματα στην αγορά…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή