Ο ελεγκτής του Υπερταμείου, οι φορολογικοί έλεγχοι στις τράπεζες και τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο ελεγκτής του Υπερταμείου, οι φορολογικοί έλεγχοι στις τράπεζες και τα Επιχειρηματικά Πάρκα
4'

Ο ελεγκτής του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο αναζητεί ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει να καταρτίσει τις εξαμηνιαίες και ετήσιες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές εκθέσεις του για τα έτη 2022 και 2023. Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την 9η Σεπτεμβρίου 2022, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο μέγιστος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 80.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαχειριστικών, εκτάκτων και διαφόρων άλλων εξόδων. Προσφορές που θα ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ δεν θα εξετάζονται.

Με «ευρωπαϊκό αέρα»

Εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθούν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές φορολογικές διοικήσεις φέρεται να επιδιώκει το Συμβούλιο Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ δεν είναι ένα τυχαίο όργανο. Παρέχει τις γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ και γνωμοδοτεί για το επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής φορολογικής διοίκησης. Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ απαρτίζεται από τους Αιμίλιο Γαλαριώτη, Κωνσταντίνο Ελευθερίου, Ελευθέριο Κρητικό, Χρήστο Κωτσόγιαννη και Νικόλαο Μυλωνά, ακαδημαϊκούς με βαριά βιογραφικά και περγαμηνές. Μια από τις αλλαγές που μαθαίνουμε πως θα εισηγηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 αφορά στους ελέγχους σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Τέτοιοι έλεγχοι έχουν αναδείξει τους τελευταίους μήνες σημαντικές υποθέσεις στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και τη Βρετανία, με τα ευρήματα να εντυπωσιάζουν. Άλλωστε από το 2010 που ήταν η τελευταία φορά που έγιναν τακτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τα μόνα «διαπιστευτήρια» φορολογικής συμμόρφωσης τους, προέρχονται από το φορολογικό πιστοποιητικό των ορκωτών ελεγκτών, το οποίο όμως δεν καλύπτει όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Οπότε η πρωτοβουλία των κ.κ. Γαλαριώτη, Ελευθερίου, Κρητικού, Κωτσόγιαννη και Μυλωνά μόνον καλοδεχούμενη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς καλύπτει το χαμένο έδαφος και φέρει «ευρωπαϊκό αέρα».

Τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα φέρνει νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης. Η βασική καινοτομία της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης είναι πως εισαγάγει μια νέα εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα απολαμβάνει αυξημένων προνομιών. Πρόκειται για την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ), η οποία θα μπορεί να αναπτύσσει, να διοικεί και να διαχειρίζεται, ένα ή και περισσότερα Επιχειρηματικά Πάρκα, αξιοποιώντας την έκτασή τους. Και τα κριτήρια για τις ΕΑΔΕΠ δεν θα είναι αυστηρά. Ενδεικτικά, την πρωτοβουλία ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου μπορεί να αναλάβει και υπό σύσταση Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου, ενώ δεν θα απαιτείται πλέον πιστοποίηση ελάχιστου ύψους μετοχικού κεφαλαίου.

Εύκολη εγκατάσταση

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου πρέπει να είναι η ίδια κυρία του συνόλου της έκτασης που θα καταλάβει το πάρκο, ή να της έχει παραχωρηθεί το σύνολο της έκτασης ή να έχει συσταθεί υπέρ αυτής δικαίωμα επιφανείας στο σύνολο της έκτασης. Αυτό διευκολύνεται από το ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η ελάχιστη έκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου, έτσι ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και μικρότερα σε έκταση πάρκα. Επιπλέον, στον νόμο αναφέρεται ρητά η δυνατότητα των κυρίων της έκτασης στην οποία θα εγκατασταθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, να εισφέρουν το ακίνητό τους στην ΕΑΔΕΠ, λαμβάνοντας τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στην αξία της ιδιοκτησίας τους. Μια ακόμη καινοτομία του νομοσχεδίου είναι πως προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο ή περισσότερες διακριτές γεωγραφικές περιοχές, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό περιοχές προσωρινής εναπόθεσης και διαχείρισης φορτίων, ακόμα και εάν αυτές δεν βρίσκονται σε άμεση εδαφική συνέχεια της έκτασης στην οποία εγκαθίσταται το πάρκο. Η ρύθμιση αυτή σκοπό έχει την όσο το δυνατόν καλύτερη, διασύνδεση των περιοχών αυτών με τις επιχειρήσεις εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου για την πιο άμεση, λειτουργική και αποτελεσματική διακίνηση των προϊόντων τους.

Η υπουργική τζίφρα

Τέλος, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχεται ρητά για πρώτη φορά η δυνατότητα μεταβίβασης της διοίκησης και διαχείρισης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που ήδη λειτουργεί από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, που διαθέτει τη χρημοτοοικονομική αξιοπιστία και ευρωστία αλλά και την κατάλληλη υποδομή για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του έργου που θα αναλάβει απέναντι στο κράτος, τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η εν λόγω μεταβίβαση θα εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πριν η νέα εταιρεία υπεισέλθει στη θέση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου και αναλάβει το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή