Χατζηδάκης: Τριπλή αύξηση στις συντάξεις - Ποιοι ωφελούνται

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι από 1/1/23 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Χατζηδάκης: Τριπλή αύξηση στις συντάξεις - Ποιοι ωφελούνται
Χατζηδάκης: Τριπλή αύξηση στις συντάξεις
Intime
2'

Αυξήσεις στις συντάξεις θα δει η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο και για τρεις αυξήσεις που θα είναι μόνιμες.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι αυξήσεις αυτές ήταν δεδομένες και δεν προέκυψαν λόγω κρίσης και τόνισε ότι θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους, πλην εκείνων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Αν και δεν διευκρίνισε το ύψος των αυξήσεων, καθώς καθορίζεται από το ποσοστό του ΑΕΠ, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει και έμμεση αύξηση στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της έκτατης εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώσε, επίσης, ότι θετικά επηρεάζονται αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Μια τρίτη αύξηση στις συντάξεις θα προέλθει από την τέταρτη δόση επανυπολογισμού συντάξεων του νόμου Βρούτση, που σημαίνει ότι άλλοι 150.000 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη θα δουν αύξηση. Μάλιστα, κάποιοι θα δουν και τρεις αυξήσεις.

«Αν δεν είχαμε την συμφορά με την ενεργειακή κρίση», θα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια για αυξήσεις, είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις οφειλές στον ΕΦΚΑ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες, ενώ για την έκδοση συντάξεων ανέφερε ότι μόνο στους τελευταίους 18-19 μήνες, έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις.

Από 1/1/23 ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, επίσης, ότι από την 1/1/23 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με διάλογο με τους φορείς. Αυτή, όπως είπε, θα ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2023.

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση βλέπει τις αντοχές των επιχειρήσεων, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων.

Παράλληλα, σημειώσε πως παρατηρούνται και αυξήσεις στους ενδιάμεσους μισθούς της τάξεως του 15%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή