Η Εθνική Ασφαλιστική, το CRM του Δημοσίου και η νέα «εργαλειοθήκη»
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η Εθνική Ασφαλιστική
Έχουν περάσει περισσότεροι από επτάμηνες από την 31η Μαρτίου 2022, οπότε ολοκληρώθηκε η εξαγορά και η μεταβίβαση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην CVC Capital Partners. Σε αυτό το επτάμηνο η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης με την τριανδρία των Σταύρο Κωνσταντά (CEO) και των Σταύρου Καραγρηγορίου και Τάσσος Αναστασίου (Γενικοί Διευθυντές) να υλοποιούν το transition plan της CVC Capital Partners. Αυτό το σχέδιο μετάβασης, περιλαμβάνει ένα νέο business plan το οποίο καταρτίζεται εδώ και αρκετούς μήνες από την Oliver Wyman, αλλά και ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα μηχανογράφησής. Και όπως πληροφορούμαστε και οι δύο αυτές παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρές. Η Oliver Wyman φέρεται ήδη να έχει εισπράξει αμοιβές 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο νέος επικεφαλής της Διεύθυνσης Μηχανογράφησής, βρετανικής υπηκοότητάς, υπέγραψε -σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε- την 1η Οκτωβρίου σύμβαση που προβλέπει μηνιαίες αποδοχές 60.000 ευρώ! Να σημειωθεί πως το 2021 η Εθνική Ασφαλιστική είχε καταγράψει κέρδη προ φόρων 90,4 εκατ. ευρώ και η συνολική παραγωγή του Ομίλου είχε ανέλθει στα 733,5 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις αυτές είναι και το μέτρο σύγκρισης για το 2022.
Ξένος manager;
Αλλά όπως προαναφέρθηκε το 2022 είναι έτος μετάβασης για την Εθνική Ασφαλιστική. Το 2023, οπότε θα μπει σε εφαρμογή το business plan της Oliver Wyman θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για την στρατηγική της CVC Capital Partners. Και κάποιοί εντός της ασφαλιστικής θεωρούν πως τη νέα αυτή στρατηγική θα την υλοποιήσει ξένος manager και όχι Έλληνας. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι το εάν η CVC θα επιδιώξει αύξηση του μεριδίου αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής με οργανικό τρόπο ή με εξαγορές. Επειδή οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις ταιριάζουν περισσότερο στο προφίλ της εταιρείας θεωρούμε αυτό το σενάριο πιο πιθανό. Ωστόσο, όλα θα ξετυλιχθούν εντός του 2023, έτος που από μόνο του ενσωματώσει πολλά ρίσκα και δυσχέρειες.
Το CRM του Δημοσίου
Πολύς λόγος έχει γίνει για τα έργα που αφορούν στην ψηφιακή αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και με δεδομένο ότι μιλάμε για έργα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τότε θα περίμενε κανείς και έντονο ενδιαφέρον από τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου. Οπότε προκάλεσε εντύπωση ότι σύμφωνα με πληροφορίες, για το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)», προϋπολογισμού 108.098.709,68 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υπήρξε μόλις μία προσφορά! Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον εκδήλωσε μία κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο ΟΤΕ, τη Unisystems και την Cognity. Βέβαια, από την άλλη πλευρά αφού υπήρξε μόνο μία προσφορά δεν θα έχουμε το συχνό φαινόμενο να υπάρχουν προσφυγές και καθυστερήσεις. Αλλά, δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε.
Η «ανήσυχη» Orfium
Η ελληνικών συμφερόντων startup Orfium είναι μια καινοτόμος νεοφυής εταιρεία που αναπτύσσει πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις για τη βιομηχανία της μουσικής και της ψυχαγωγίας (δισκογραφικές εταιρείες, εκδότες μουσικής, οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, κινηματογραφικές εταιρείες, δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων). Τα προϊόντα της επανεφευρίσκουν τον τρόπο που η τεχνολογία εντοπίζει, αναλύει και καταγράφει τη χρήση οπτικοακουστικών καταλόγων για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, προς όφελος πάντα των δημιουργών και των δικαιούχων. Η «ανήσυχη» Orfium φέρεται να είναι αυτή την περίοδο σε συζητήσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης 40 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και για την εξαγορά άλλων εταιρειών. Ήδη η Orfium προχώρησε προ οκταμήνου στην εξαγορά της Breaker INC, εταιρείας προώθησης, μάρκετινγκ και δημιουργίας περιεχομένου, με βάση το Τόκιο.
Νέα «εργαλειοθήκη»
Πολλοί θα θυμάστε την περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», την οποία η τρόικα είχε επιβάλει ως προαπαιτούμενο διαρκείας στις ελληνικές κυβερνήσεις την εποχή των Μνημονίων. Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με στόχο την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα καταρτισθεί το επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα αυτή τη φορά να επιδιώκει η ίδια την αρωγή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -και να μη γίνεται αυτό δια της επιβολής- . Στα μέσα Ιουλίου το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΟΟΣΑ υπέγραψαν συμφωνία με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, τη μεταρρύθμιση για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποστηρικτικών δομών και υποδομών του συστήματος εποπτείας της αγοράς των βιομηχανικών προϊόντων και τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών δημιουργίας, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής. Η χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συνολικά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα λάβει ως αμοιβή 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 502.870 ευρω, ήτοι το 50% της συνολικής συνεισφοράς, καταβλήθηκε με την υπογραφή της σύμβασης. Θα ακολουθήσει το ποσό των 201.148 ευρώ, ήτοι το 20% της συνολικής συνεισφοράς, με την παραλαβή της πρώτης έκθεσης αναφοράς στις 31/03/2023. Στις 31/03/2024 θα καταβληθεί ακόμη ένα 20% της αμοιβής (201.148 ευρώ) και η εξόφληση του ΟΟΣ:Α θα γίνει στις 31/3/2025 με την καταβολή του υπολειπόμενου ποσού των 100.574 ευρώ. Οπότε έχουμε μια τριετία μπροστά μας για να διαπιστώσουμε το εάν η νέα «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», θα είναι όσο αμφιλεγόμενη ήταν η πρώτη «εργαλειοθήκη».