Χρέη 3,1 δισ. δολαρίων αφήνει η πλατφόρμα FTX

Η αναταραχή στον κόσμο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων συνεχίζεται μετά την πλήρη κατάρρευση της αυτοκρατορίας του πρώην μεγιστάνα Σαμ Μπάνκμαν - Φράιντ, ο οποίος διατηρούσε την πλατφόρμα συναλλαγών FTX. Μετά την υπαγωγή της σε καθεστώς χρεοκοπίας έγινε γνωστό ότι οφείλει σχεδόν 3,1 δισ. δολ. στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της. 

Χρέη 3,1 δισ. δολαρίων αφήνει η πλατφόρμα FTX
Pixabay
3'

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες οφείλει η FTX σχεδόν 1,45 δισ. δολ., ενώ συνολικά η διάλυσή της αφήνει σε εκκρεμότητα 1 εκατομμύριο πελάτες και άλλους επενδυτές. Αθροιστικά οι τελευταίοι θα βρεθούν ενώπιον πολύ μεγάλων ζημιών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με δήλωση της πλατφόρμας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε ανακοινώσει πως προβαίνει σε στρατηγική επανεξέταση των παγκοσμίων περιουσιακών της στοιχείων. Επιπροσθέτως ετοιμάζεται για την πώληση ή την αναδιοργάνωση ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων της.

Πέραν τούτου, οι μετοχές οι οποίες σχετίζονται με κρυπτογραφημένα νομίσματα στις ΗΠΑ εμφάνισαν χθες πτώση κατά τις μεσημβρινές ώρες συναλλαγών. Οι μετοχές των Riot Blockchain, Marathon Digital και Coinbase υποχώρησαν. Το bitcoin υποχωρούσε 0,5%, σε 16.178 δολ., ενώ ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Κάνλιφ, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου. Διευκρίνισε πως τα κρυπτογραφημένα νομίσματα που εκδίδονται ως συμβολικά νομίσματα, όπως το FTT του χρεοκοπημένου ομίλου FTX, μπορεί να εγκυμονούν ακραίους κινδύνους όταν γίνονται δεκτά ως εγγύηση από τους φορείς έκδοσής τους. «Μια εταιρεία που αποδέχεται το δικό της –μη υποστηριζόμενο από τρίτους– κρυπτογραφημένο στοιχείο ως εγγύηση για δάνεια και πληρωμές, όπως υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνέβη με το FTX, δημιουργεί έναν ακραίο κίνδυνο “λάθους” κι αυτό προκύπτει όταν η έκθεση σε έναν αντισυμβαλλόμενο αυξάνεται μαζί με τον κίνδυνο χρεοκοπίας του αντισυμβαλλομένου», είπε σε ομιλία του χθες ο Τζον Κάνλιφ.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η FTX και οι συναφείς εταιρείες που βρίσκονται τώρα σε πτώχευση, είχαν συλλογικά λειτουργικές ζημίες τουλάχιστον 3,7 δισ. δολ. στα τέλη του 2021, βάσει των συναφών φορολογικών τους δηλώσεων. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι μέρες της Αγριας Δύσης των αγορών ψηφιακών νομισμάτων επανέρχονται ακόμη μια φορά, καθώς οι μεγάλοι οίκοι χρηματιστηριακών συναλλαγών, που κάποτε ευδοκιμούσαν λόγω της διαβάθμισης στις διαφορές τιμών των περιουσιακών στοιχείων, δείχνουν να αναδιπλώνονται εξαιτίας της διάλυσης της πλατφόρμας FTX. Οι τιμές για ουσιαστικά πανομοιότυπα περιουσιακά στοιχεία σε διάφορες πλατφόρμες κρυπτογραφημένων αξιών αποκλίνουν κι αυτό συνιστά μία σαφέστατη ένδειξη ότι εξακολουθούν με αμείωτη ένταση οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κόσμο των συναλλαγών σε ψηφιακούς τίτλους. Επί παραδείγματι, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων χρηματοδότησης πανομοιότυπων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο αυτών των τίτλων, Binance και στο OKEx, ήταν πολύ μεγάλο της τάξεως των 101 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως. Παρέμεινε δε στα επίπεδα της διαφοράς των τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων, όταν τον Οκτώβριο ήταν μονοψήφια.

«Είμαι προβληματισμένος με αφορμή τα πρόσφατα νέα σχετικά με την κατάρρευση της πλατφόρμας συναλλαγών FTX Trading, συμπεριλαμβανομένης της συνδεδεμένης οντότητας FTX ΗΠΑ, καθώς και τη δυνητικά σημαντική βλάβη που θα προκαλέσει η χρεοκοπία της πρώτης στους Αμερικανούς καταναλωτές και τους επενδυτές», δήλωσε ο Ρατζά Κρισναμούρτι, πρόεδρος της υποεπιτροπής εποπτείας της Βουλής για την οικονομική και πολιτική των καταναλωτών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή