Σχέση «αγάπης-μίσους» των Ευρωπαίων με το ευρώ

Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό «μάτι» το ευρώ, όμως δεν θέλουν και να το εγκαταλείψουν, υποστηρίζει δημοσκόπηση της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».

Σχέση «αγάπης-μίσους» των Ευρωπαίων με το ευρώ
2'

Η έρευνα έγινε σε πέντε χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

«Παρά τα οικονομικά προβλήματα, που συγκλονίζουν την Ευρώπη, η πλειοψηφία κατοίκων στα κράτη όπου έγινε η δημοσκόπηση προτιμά να κρατήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (52% στην Ιταλία, 71% στην Ελλάδα), προκύπτει από τη δημοσκόπηση, που επίσης έγινε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος Παγκοσμιοποιημένες συμπεριφορές», υπό την αιγίδα του Pew Research Center.

Η εφημερίδα «New York Times» σημειώνει ότι το κατεξοχήν παράδειγμα αυτής της αντίφασης είναι η Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα είναι που οι ερωτώμενοι είχαν μάλλον την τάση να απαντήσουν ότι η χώρα τους εξασθένησε εξαιτίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Όμως την ίδια ώρα και η υποστήριξη των Ελλήνων στο ευρώ είναι η ισχυρότερη», «πρόκειται ίσως για έναν οιωνό σχετικά με την ψήφο τους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου», σημειώνει η εφημερίδα.

Όσον αφορά τη στήριξη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στα κράτη εκείνα, που η κρίση έπληξε περισσότερο η δημοσκόπηση αναφέρει ότι 49% των Γερμανών είναι θετικό, συγκριτικά με το 42% περίπου προ έτους.

Αντιστρόφως, στη Γαλλία η στήριξη αυτή φθίνει, αφού τώρα θετικοί παρουσιάζονται οι Γάλλοι σε ποσοστό 42% έναντι 53% πρόπερσι την άνοιξη.

Παρά τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, το ποσοστό των Ελλήνων, που πιστεύει ότι «το ευρώ είναι καλό για την χώρα τους» διαμορφώνεται στο 46%, με το αποτέλεσμα να μοιράζεται στο υπόλοιπο σε περίπου ίσα ποσοστά μεταξύ: του «είναι κακό» και του «ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Στην Ιταλία, μόνο το 30% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι «το ευρώ είναι καλό». Το αντίστοιχο ποσοστό για την Γαλλία είναι 31%.

Η Γερμανία είναι η χώρα που θαυμάζουν περισσότερο οι ερωτώμενοι πολίτες, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είναι η πιο σεβαστή ηγέτις στην ευρωζώνη.

Η χώρα που θαυμάζεται λιγότερο, λέει η έρευνα, είναι η Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαρτίου και 16 Απριλίου και συμμετείχαν χίλιοι πολίτες από κάθε μια από τις πέντε χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή