Χρεώσεις με τον μήνα για τραπεζικές συναλλαγές
Ευρωπαϊκό µοντέλο στις χρεώσεις τους υιοθετούν οι τράπεζες µε ειδικά πακέτα, που περιλαµβάνουν συγκεκριµένο αριθµό δωρεάν συναλλαγών κάθε µήνα µέσω Internet, mobile banking ή ΑΤΜ, µε παράλληλη χρέωση του τραπεζικού λογαριασµού.
Τα πακέτα συναλλαγών προωθούνται ως εναλλακτική λύση στο αυξηµένο κόστος που συνεπάγεται για τον πελάτη ο κατακερµατισµός των χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και συµφέρουν όσους πληρώνουν ή µεταφέρουν συστηµατικά κάθε µήνα χρήµατα µέσω ηλεκτρονικών καναλιών. Κοστίζουν από 2 έως και 10 ευρώ τον µήνα και συνοδεύονται µε προνόµια για τους καταθέτες ανάλογα µε το πακέτο και την τράπεζα που θα επιλέξουν.
Οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής το τελευταίο διάστηµα µε έµφαση τη µεταφορά χρηµάτων από τη µία τράπεζα σε άλλη µέσω µεταφοράς πίστωσης (instant payments), δηλαδή µε άµεση χρέωση του λογαριασµού. Το µέσο κόστος στη χώρα µας διαµορφώνεται σήµερα κοντά στα 3 ευρώ, εάν η συναλλαγή δεν γίνεται άµεσα και 4-5 ευρώ αν η συναλλαγή εκτελεστεί άµεσα.
Τα πακέτα σηµατοδοτούν τη στροφή των ελληνικών τραπεζών σε ένα τραπεζικό µοντέλο που βασίζεται στη χρέωση του τραπεζικού λογαριασµού κάθε µήνα, προκειµένου ο πελάτης να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες και συναλλαγές. Πρόκειται για ένα µοντέλο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες χρεώνουν µε διαχειριστικό κόστος την τήρηση του λογαριασµού κάθε πελάτη. Με τη χρέωση αυτή, που σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιεύει η Καθημερινή κυµαίνεται από 2,25 ευρώ και φθάνει έως και τα 13,9 ευρώ κάθε µήνα –µε βάση τα τιµολόγια των µεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών–, οι καταθέτες τους εξασφαλίζουν σηµαντικό ή απεριόριστο αριθµό συναλλαγών, δωρεάν µεταφορές χρηµάτων κ.ά. Το µοντέλο αυτό αρχίζει να υιοθετείται σταδιακά και στη χώρα µας σε µια προσπάθεια προσαρµογής στα ευρωπαϊκά δεδοµένα και ενίσχυσης των τραπεζικών εσόδων από προµήθειες, αλλά και σε µια προσπάθεια διάδοσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πακέτα συναλλαγών έχουν ήδη δηµιουργήσει και προωθήσει στην αγορά η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την πρακτική αυτή εξετάζει να υιοθετήσει σταδιακά από τη νέα χρονιά και η Αlpha Bank. H αγορά του πακέτου και άρα η επιβάρυνση του καταθετικού λογαριασµού για τον πελάτη δεν είναι υποχρεωτική – όπως συµβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οµως η µαζικότερη προώθησή τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου θα αποτελέσει και ένα crash test για τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις των πελατών τους, µε δεδοµένο ότι επιχειρείται σε µια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία οι τραπεζικές χρεώσεις αποτελούν αντικείµενο κριτικής και παρέµβασης από την πλευρά της κυβέρνησης, που κάλεσε τις τράπεζες να επανεξετάσουν την τιµολογιακή τους πολιτική σε µια σειρά υπηρεσίες και συναλλαγές.
Η Eurobank προωθεί τρία πακέτα (Silver, Gold και Platinum) µε κόστος 2,5 και 10 ευρώ τον µήνα αντίστοιχα, τα οποία δίνουν στον πελάτη τη δυνατότητα να πραγµατοποιήσει συγκεκριµένο αριθµό µεταφοράς χρηµάτων, πάγιων εντολών, εµβάσµατος ή χορήγησης πιστωτικής κάρτας χωρίς συνδροµή, εξοικονοµώντας, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της τράπεζας 7, 14 ή 44 ευρώ τον µήνα ανάλογα µε το πακέτο και την επιβάρυνση που θα είχε εάν πραγµατοποιούσε την κάθε µια από αυτές τις συναλλαγές εκτός του πακέτου συναλλαγών. Τα πακέτα συνοδεύονται µε ειδικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις λιανεµπορίου, εταιρείες παροχής ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Μεταξύ 2-5 ευρώ τον µήνα τιµολογείται το πακέτο συναλλαγών µε την επωνυµία «Value» της Εθνικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα συγκεκριµένου αριθµού εµβασµάτων –1 ή 2– σε τράπεζα του εσωτερικού, δυνατότητα δωρεάν ενός εισερχόµενου εµβάσµατος, 1 δωρεάν πληρωµή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας, έκπτωση 1 µονάδας στο επιτόκιο αγορών κ.ά. Το πακέτο συναλλαγών «εξόφΛΥΣΗ» που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, εξασφαλίζει µε κόστος από 10-25 ευρώ τον χρόνο έως 50 πληρωµές λογαριασµών ετησίως µέσω winbank, αλλά η τράπεζα επανεξετάζει τη στρατηγική της στο θέµα των χρεώσεων από τις αρχές του 2023.