Με «δημοσιονομικούς σταθεροποιητές» η επιδότηση ρεύματος τον Φεβρουάριο

Μετά τις μεγάλες μειώσεις έως και 65% που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας για τους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προχώρησε σε αλλαγές στο περίγραμμα των επιχορηγήσεων που αποφασίζει κάθε μήνα.
Pixabay

Πριν από την παρουσίαση των αλλαγών αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της επιδότησης που ανακοίνωσε ο Σκρέκας για το 90% των νοικοκυριών κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς η διαφορά που έπρεπε να καλυφθεί μεταξύ της τιμής των παρόχων κι εκείνης που έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο είναι μικρή.

Για την ακρίβεια είναι στα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος μέχρι 500 κιλοβατώρες.

Το εύρος των τελικών τιμών που διαμορφώνεται για τους οικιακούς καταναλωτές με καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα είναι από 0,104 έως 0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο οι αντίστοιχες τιμές ήταν από 0,028 μέχρι 0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι αλλαγές που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις του υπουργού για τους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου είναι:

  • Για τις καταναλώσεις ρεύματος άνω των 500 κιλοβατωρών τον μήνα η επιδότηση των 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα δίνεται μόνο εφόσον τα νοικοκυριά περιορίζουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι τη ζήτηση ρεύματος. Αλλιώς δεν θα επιχορηγούνται.
  • Δεν θα ισχύσει η κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 KWh που εφαρμοζόταν στην περίπτωση που μείωναν την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
  • Δεν θα επιχορηγηθούν ξεχωριστά, δηλαδή με διαφορετικές επιδοτήσεις, οι κατηγορίες των επαγγελματικών και εμπορικών τιμολογίων ρεύματος μέχρι και άνω των 35 KVa. Οι εμπορικοί καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης θα λάβουν 0,02 ευρώ/kWh επιδότηση. Κανονικά θα επιδοτηθούν οι αγρότες με 0,04 ευρώ/kWh, όπως και τα ΚΟΤ που θα λάβουν τον Φεβρουάριο ενίσχυση 0,088 ευρώ/kWh.
  • Δεν θα δοθεί επιδότηση στους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Οι κόφτες στους λογαριασμούς ρεύματος μπήκαν λόγω της «δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου», σύμφωνα και με τον Κώστα Σκρέκα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο ήταν μόλις στα 95 εκατ. ευρώ, όταν για τον Ιανουάριο ήταν στα 840 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο στα 1,1 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο στα 1,9 δισ. ευρώ.