Φόβοι για αύξηση των τιμών του πετρελαίου
Mέχρι στιγμής ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρός για την Ευρώπη. Ο κίνδυνος όμως δεν έχει περάσει, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να μη θεωρούν καθόλου απίθανη μια νέα αύξηση στις τιμές, εξαιτίας μεταξύ άλλων και της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτός ο κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται κυρίως με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές και απότομες αλλαγές στο ευρύτερο τοπίο των αγορών, οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση την οικονομική σταθερότητα», όπως ανέφερε προ ημερών σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου.
Προς το παρόν η τιμή του Μπρεντ βρίσκεται σε συνεχή πτώση από τις 30 Δεκεμβρίου, και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της άκρως σημαντικής αγοράς ολλανδικού φυσικού αερίου.
Ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών Ζητημάτων, τόνισε στις 26 Ιανουαρίου ότι η πτώση των τιμών αποτελεί ένα διφορούμενο μήνυμα για την Ευρώπη. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα «ενεργειακό σοκ», αν όχι μια κρίση, έγραψε ο Μπρουκς στον λογαριασμό του στο Twitter. Οι τιμές του ηλεκτρικού είναι υψηλότερες σε κάποιες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, όπου χτυπάει η «καρδιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταφέρει να θέσει εκτός του ενεργειακού της μείγματος το ρωσικό πετρέλαιο, αν και συνεχίζονται οι μεταφορές φυσικού αερίου – μέσω του αγωγού Turkish Stream. Κάποιες ποσότητες ρωσικού αργού φτάνουν στην Ευρώπη μέσω μεταφορτώσεων. Προκειμένου να αντικατασταθούν, η Ευρώπη έχει αρχίσει να χτίζει γέφυρες με χώρες όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν. Κάποιες από αυτές, όμως, φέρουν πολιτικό ρίσκο.
Οι ΗΠΑ έχουν αντικαταστήσει μέρος των παροχών ρωσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτό απαιτεί τις ανάλογες υποδομές, τις οποίες η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω, αν και διαθέτει αρκετές προκειμένου να κάνει τις ΗΠΑ τον κύριο πάροχό της σε ό,τι αφορά το LNG. Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 χάρη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών για τον τομέα της Ενέργειας.