«Καλάθι νοικοκυριού» από τον Μάρτιο και στη Γαλλία
«Η άνοδος των τιμών των τροφίμων αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας και πρέπει ο καθένας να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων λιανικής», τόνισε σχετικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ. Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο κ. Λε Μερ υπογράμμισε πως «το κράτος πρέπει να αναλάβει αυτό που του αναλογεί, αλλά και οι έμποροι λιανικής να κάνουν παραπάνω».
Η κυβέρνηση απευθύνεται ειδικότερα στις μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, όπως οι Carrefour, Casino και οι οικογενειακές επιχειρήσεις Auchan και E.Leclerc, και τις καλεί να πουλούν κάθε ημέρα περίπου 50 προϊόντα από τα βασικά είδη διατροφής σε χαμηλότερες τιμές αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής, όμως, μόνον ορισμένες μικρότερες αλυσίδες, όπως, για παράδειγμα, οι εκπτωτικές Lidl και Systeme U, έχουν δείξει να συναινούν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που έως τώρα τουλάχιστον δεν είναι υποχρεωτική.
Σημειωτέον ότι αυτές οι μικρότερες αλυσίδες παρουσίασαν προσφάτως δική τους πρωτοβουλία με 150 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία και προτείνουν στους καταναλωτές για να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Οι μεγάλες αλυσίδες, αντιθέτως, όπως για παράδειγμα η Carrefour, υποστηρίζουν πως έχουν ήδη λάβει σχετικά μέτρα κατά του πληθωρισμού μπλοκάροντας την άνοδο των τιμών σε ομάδα προϊόντων. Αλλες όπως η Auchan απάντησαν παρουσιάζοντας δικές τους πρωτοβουλίες και τονίζοντας πως είναι πολύ πιο αναγκαίο να επικεντρωθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» στα φρέσκα προϊόντα, όπως είναι το κρέας, το ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις προσπάθειες των εμπόρων, η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα παραμείνει στο υψηλό επίπεδο του 13% για όλο το πρώτο ήμισυ του έτους.
Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται τους επόμενους μήνες ότι θα αποτελέσουν κύριο μοχλό ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος γενικά αναμένεται να αποκλιμακωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και από το 6,0% του Ιανουαρίου να υποχωρήσει στο 5,0% έως τον Ιούνιο. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, διεξήγαγε έρευνα στα περιθώριο κέρδους των εμπόρων λιανικής, αλλά δεν έχει βρει έως τώρα στοιχεία αισχροκέρδειας.