Πώς επηρεάζουν οι εκλογές το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών

Για την περίοδο μετά τις εκλογές και προς το τέλος του έτους προσδιορίζεται χρονικά η ενεργοποίηση του συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων, μέσω του οποίου θα γίνονται εφεξής οι αυτόματες αναπροσαρμογές των τιμών ζώνης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς.

Πώς επηρεάζουν οι εκλογές το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών
Eurokinssi
3'

Μετά τις εκλογές αναμένεται να ενταθεί η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών για την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Σε πρώτη φάση το σύστημα συλλέγει στοιχεία από διάφορες τράπεζες δεδομένων τα οποία αξιολογεί με στόχο να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την εκτίμηση της τιμής ζώνης σε κάποια περιοχή.

Σταδιακά εντάσσονται νέα δεδομένα στο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων προκειμένου να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση της τιμής ζώνης. Απώτερος στόχος είναι να γίνονται αυτόματες αναπροσαρμογές, σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται έντονες αυξομειώσεις των τιμών πώλησης.

Από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό πεδίο είναι το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων για κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Το 44% των Δήμων αιτήθηκε τη μείωση των τιμών ζώνης, καθώς θεωρεί ότι η τελευταία αναπροσαρμογή που έγινε πριν από έναν χρόνο, περιλάμβανε υπερβολικές αυξήσεις.

Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε τον σχετικό «χορό», αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων έχει αιτηθεί τη μείωση των αυξήσεων που έχουν γίνει κατά 50% σε 30 ζώνες της αρμοδιότητάς του. Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.

Ο Δήμος Γλυφάδας ζητεί την άμεση και σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της πόλης, με δεδομένο ότι έχουν γίνει αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 80%. Αντίστοιχα στα Βριλήσσια, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ζητεί την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2021, μετά τις αυξήσεις από 18,18% έως και 53,57% που μεσολάβησαν.

Οι Δήμοι έχουν υποβάλει αναλυτικές γνώμες, όπου περιλαμβάνονται και πραγματικές τιμές της αγοράς. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διορθώσεις στις τιμές δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το επερχόμενο καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή