Τα σχέδια Ερντογάν για την οικονομία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ένα οικονομικό επιτελείο με «διεθνή αξιοπιστία» που θα διαχειριστεί τα οικονομικά του κράτους. Δεδομένου ότι ασκεί επιρροή στα πάντα, από τα επιτόκια μέχρι τις υποδομές, είναι αμφίβολο το πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει.
Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία. Κατά κάποιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως θα αναλάβει ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος του AKP και αρμόδιος για οικονομικά θέματα.
Άλλες πληροφορίες τοποθετούν στην θέση αυτή τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην υπουργό Οικονομικών τον οποίο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, έχουν προσεγγίσει οι σύμβουλοι του Ερντογάν για να του αναθέσουν την οικονομική πολιτική της χώρας.
Οι επενδυτές έχουν εκφράσει δυσφορία για την τυχοδιωκτική προσέγγιση του Ερντογάν και στη θέση του ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός είναι να μειώνεται το κόστος του δανεισμού ώστε να αναπτύσσεται η οικονομία.
Το καίριο ερώτημα για τον έξω κόσμο είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα επιμείνει σε μια από τα ίδια ή πρόκειται η Τουρκία να κάνει στροφή προς πολιτικές που θα συνάδουν με την ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την παγκόσμια οικονομία.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τη νίκη του Ερντογάν και χθες σημείωσε νέα πτώση κατά 1% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 20,31 λίρες προς ένα δολάριο.
Το κυριότερο ζήτημα είναι η εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας καθώς έχουν εξανεμιστεί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, ενώ σύντομα πρέπει να καταβάλει πάνω από 200 δισ. δολ. για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν.