Οι σημαντικές αλλαγές στην Fortress, ο ευρηματικός ΟΔΔΗΧ και η Attica Bank
Οι εξελίξεις στην Fortress
Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στην Fortress Investment Group, την επενδυτική εταιρεία κολοσσό που έχει πλούσια παρουσία στην Ελλάδα. Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να μεταβιβαστεί το 90,01% των μετοχών της Fortress που κατέχει η SoftBank Group Corp στην αραβικών συμφερόντων Mubadala Investment Company, αλλά και στη σημερινή διοικητική ομάδα της επενδυτικής φίρμας. Για την ακρίβεια η Mubadala Investment Company από το Άμπου Ντάμπι θα αποκτήσει το 70% των μετοχών της Fortress Investment Group και το υπόλοιπο 30% θα περιέλθει στη Διοικητική ομάδα του αμερικανικού fund.Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική διότι η εξαιρετικά πετυχημένη Fortress Investment Group θα αποδεσμευθεί από το άρμα της ιαπωνικής SoftBank Group Corp που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και πλέον θα ανήκει κατά πλειοψηφία σε ένα εύρωστο επενδυτικό κολοσσό με παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου. To deal θεωρείται win win διότι η επιτυχημένη Διοικητική ομάδα της Fortress θα παραμείνει η ίδια και θα ενισχυθεί σε αρμοδιότητες. Δεδομένου ότι η Fortress έχει την τελευταία δεκαετία υπογράψει πολλά επικερδή deal στην Ελλάδα -τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ- η ενδυνάμωση της υφιστάμενης διοικητικής της ομάδας, μόνον καλά νέα μπορεί να συνεπάγεται και για τη χώρα μας.
Η Folli Follie
Μπορεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου να καθίσει σήμερα ξανά στο σκαμνί για το σκάνδαλο της Folli Follie, ωστόσο το μέλλον της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης είναι δυσοίωνο. Η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας με τους πιστωτές της – η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (Opsco, Assetsco) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών - κρέμεται από μια κλωστή. Η ακίνητη περιουσία 28 εκατ. ευρώ της Folli Follie και τραπεζικοί λογαριασμοί της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί. Για να εκκινήσει η διαδικασία της άρσης της δέσμευσης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σε πρώτο βαθμό, η εκδίκαση της υπόθεσης. Χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το πλάνο εξυγίανσης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. Αν αυτό δεν συμβεί είναι ορατό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Η Attica Bank
Θα αυξηθεί εκ νέου το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Για τρίτη φορά μέσα σε 24 μήνες θα ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας για την Attica Bank (λόγω των ζημιών ύψους 386,6 εκατ. ευρώ που κατέγραψε το 2022). Με βάση την ενημέρωση που παρασχέθηκε στο επενδυτικό κοινό για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης της Attica Bank που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, το ύψος της φορολογικής απαίτησης ανέρχεται σε 63,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 174,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης φορολογικής απαίτησης. Ποιοι θα είναι το αποτέλεσμα; Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Attica Bank θα ανέλθει από το 69,5%, κοντά στο 72%. Αν αθροιστούν τα 238,6 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τον αναβαλλόμενο φόρο με τα 329 εκατ. ευρώ που έβαλε το ΤΧΣ στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η συνολική στήριξη του Δημοσίου (μέσω του ΤΧΣ) στην Attica Bank ξεπερνά τα 567,6 εκατ. ευρώ. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι αν και πότε θα δημιουργηθούν οι όποιες υπεραξίες για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους οι φορολογούμενοι.
Ο ευρηματικός ΟΔΔΗΧ
Χωρίς τυμπανοκρουσίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επενδύει με τον καλύτερο τρόπο τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση δε του ΟΔΔΗΧ βρίσκει διαρκώς τρόπους να κλειδώνει υψηλές αποδόσεις, μειώνοντας παράλληλα το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους (σε μια περίοδο που τα επιτόκια εξακολουθούν να αυξάνονται). Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως ο ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο της βέλτιστης αξιοποίησης των κρατικών διαθεσίμων έχει συνάψει με τράπεζες του εξωτερικού συμφωνίες διαχείρισης ταμειακών αποθεμάτων υπό τον Διεθνή Σύνδεσμο Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (Cash Reserves Management under ISDA) ύψους σχεδόν 180 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αφενός έχει κλειδώσει αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προσφέρει το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (με ανάληψη λελογισμένου κινδύνου), αφετέρου έχει διευκολύνει και την διαχείριση υφιστάμενων συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων μέσω 20ετών forward starting swaps που καλύπτουν μακρινό μέρος της καμπύλης επιτοκίων. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.