Βίλες στη Μύκονο δηλώνονται στην εφορία ως ημιτελή κτίσματα
Οι νέες τεχνολογίες, αλλά και ευσυνείδητοι πολίτες φέρνουν στην επιφάνεια υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Ο συνδυασμός δηλαδή καταγγελιών από φορολογουμένους, που δεν λάμβαναν απόδειξη για προϊόντα που αγόραζαν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, βοήθησαν τον ελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίσει μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής και να επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα αυτό εξελίσσεται το καλοκαιρινό σχέδιο ελέγχων της ΑΑΔΕ και ήδη οι ελεγκτές βρίσκονται στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ελέγχοντας καταστήματα αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, όσοι ελεγκτές έχουν μείνει πίσω και συγκεκριμένα στην κεντρική υπηρεσία, ασχολούνται με στοχευμένους ελέγχους σε e-shops, ενώ το έργο τους συνδράμουν και οι εταιρείες ταχυμεταφορών.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στα ακίνητα και δη τα υπερπολυτελή, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. Ελέγχονται τα Ε9 για να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί ορθά οι ιδιοκτησίες και το έντυπο Ε2 στο οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων τα οποία διασταυρώνονται από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού.
Η αρχή έγινε στη Μύκονο, όπου διαπιστώθηκε ότι το «μαύρο» χρήμα ρέει στην εκμίσθωση ακινήτων. Ηδη τα πρώτα πρόστιμα καταλογίστηκαν, ενώ στη φάση αυτή ελέγχονται τα έντυπα περιουσιακής κατάστασης (Ε9). Και αυτό, καθώς διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις ότι βίλες δηλώνονται ως ημιτελή κτίσματα, ενώ σε αγροτεμάχια με πολυτελείς βίλες οι ιδιοκτήτες έχουν... ξεχάσει να δηλώσουν το κτίσμα.
Μετά τη Μύκονο σειρά παίρνουν η Σαντορίνη και η Πάρος, με το σχέδιο ελέγχου των ακινήτων να εξαπλώνεται σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς σταδιακά.