Αυξάνονται οι απειλές για τη διεθνή παραγωγή τροφίμων
Πληθαίνουν οι απειλές για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, ωθώντας παράλληλα προς τα επάνω και τις τιμές.
Πρώτον, οι υψηλές θερμοκρασίες διεθνώς απειλούν την παραγωγή σε φάρμες και αγροτικές εκτάσεις.
Δεύτερον, την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία, η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη ρυζιού στον κόσμο, έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές, προκειμένου να σταματήσει η αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά.
Τρίτον, πριν από μερικές ημέρες, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Τέταρτον, η έλευση του φαινομένου Ελ Νίνιο αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές στις αγροτικές εκτάσεις.
Οι εξελίξεις επαναφέρουν τις ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενδέχεται μάλιστα να κρατήσουν υψηλά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα για παρατεταμένο διάστημα.
Οι υψηλότατες θερμοκρασίες που καταγράφονται σε Ασία, Ευρώπη και Βόρειο Αμερική είναι μόνο η πιο πρόσφατη από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, οι οποίοι είδαν ξηρασίες μεγάλες σε διάρκεια, έντονη βροχόπτωση και πλημμύρες. Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ανέρχονται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε οι αγελάδες παράγουν λιγότερο γάλα και οι ντομάτες καταστρέφονται.
Στην Ασία κινδυνεύουν λόγω της θερμοκρασίας οι σοδειές ρυζιού, που έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό διετίας. Επίσης, οι συνθήκες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ήταν οι χειρότερες της τελευταίας τριακονταετίας, προτού καταγραφούν κάποιες βροχοπτώσεις μέσα στον Ιούλιο. Παρότι η έκταση της ζημιάς θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις καταστροφής στα φρούτα και τα λαχανικά στη Νότια Ευρώπη, η οποία προμηθεύει σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη ήπειρο.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στον τομέα των σιτηρών, που αποτελεί κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια των φτωχότερων χωρών και όσων βασίζονται στις εισαγωγές, χάρη στη μεγάλη φετινή σοδειά σόγιας και καλαμποκιού στη Βραζιλία. Μεγάλη αναμένεται να είναι η σοδειά και στη Ρωσία. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες πληθαίνουν λόγω της κατάρρευσης της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία οδήγησε σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών τις τελευταίες ημέρες.
Επιπλέον, εμπόδια θέτει η απόφαση της Ινδίας για απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού εκτός του μπασμάτι, ώστε να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών. Παράλληλα, στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση ζήτησε από τους παραγωγούς ρυζιού να περιορίσουν τη σοδειά φέτος λόγω ξηρασίας, ενώ στην Κίνα οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το μέγεθος της σοδειάς. Αντίστοιχες συνθήκες, με ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, επικρατούν και στις ΗΠΑ, όπου προβλέπεται να αλλάξουν από την επόμενη εβδομάδα, η οποία όμως είναι κρίσιμη για τις σοδειές του καλαμποκιού και της σόγιας.