Στουρνάρας στους FT: «Όχι» σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων – Νέες προκλήσεις λόγω Μέσης Ανατολής
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε τον φόβο μίας νέας πηγής αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ.
«Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης και σημαίνει ότι δε θα πρέπει να γίνουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων», προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους FT.
«Αποτελεί θέμα κοινής λογικής», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, μία εβδομάδα πριν φιλοξενήσει τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Αθήνα. Σε αυτή τη συνεδρίαση, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, για πρώτη φορά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.
«Αν έχουμε μία νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί –είμαστε στο σκοτάδι– είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», προσέθεσε.
«Αν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελέσουν πρόβλημα για την αγορά ενέργειας, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι στασιμοπληθωριστικές», εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μία μαζική ροή προσφύγων, για τους οποίους ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός. «Αυτό, επομένως, θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κοντά στο 3%, προς τα μέσα του επόμενου έτους.
Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το sell off στις αγορές ομολόγων. «Ανησυχώ όταν βλέπω χώρες με ελλείμματα πάνω από 6% ή 7%. Μου θυμίζει την ελληνική κρίση», είπε. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας ήταν 8% πέρυσι και αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% εφέτος.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,1% εφέτος σε πάνω από 2% του χρόνου, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απειλείται από το δημογραφικό πρόβλημα.
«Πολλοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν μακροπρόθεσμα κατά 1% έως 1,5%, λόγω της μείωσης του πληθυσμού», σημείωσε.
Τέλος, προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την ποιότητα των σχολείων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των νοσοκομείων. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής», ολοκλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.