Πορτοκάλια: Με καλές τιμές πωλούν οι παραγωγοί τις φετινές Ναβαλίνες -Πόσο θα πληρώσει ο καταναλωτής
Ξεκίνησε η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα - Καλή η τιμή παραγωγού - Πόσο θα αγοράζουν οι καταναλωτές - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας
Το «κύμα» ακρίβειας επηρεάζει και τα πορτοκάλια, εκτός άλλων βασικών αγαθών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, η χονδρική τιμής της ποικιλίας Βαλέντσια στις 2/11 άγγιζε τα 1,7 ευρώ/κιλό καταγράφοντας αύξηση από πέρυσι 142,8%!
Αντίστοιχα η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 2,07 έως 2,25 ευρώ το κιλό.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας.
«Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Ναβαλίνα, τα πρώιμα Μέρλιν δηλαδή. Οι τιμές παραγωγού είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο δεδομένου ότι ερχόμαστε από πολύ υψηλές τιμές στα Βαλέντσια. Έτσι και οι Ναβαλίνες ενώ πέρσι είχαν τιμή 33-35 λεπτά το κιλό πωλούνται φέτος στα 40 – 42 λεπτά/κιλό και φαίνεται ότι θα πάνε καλά. Με τις τιμές αυτές ο παραγωγός θα βγάλει μεροκάματο εφόσον έχουν παραγωγή.
Όσον αφορά την τιμή καταναλωτή με δεδομένη την φετινή τιμή θεωρώ ότι στο ράφι το πορτοκάλι το χειμώνα θα είναι μέχρι από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο κ. Δημάκης.
Τι συνέβη με τα Βαλέντσια
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη: «τις τιμές που βλέπαμε μέχρι τώρα στα 2,25 ευρώ το κιλό αφορούσαν τα Βαλέντσια που είχαν τιμή παραγωγού πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ποικιλία η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες είχε πολύ καλές τιμές. Αυτά τα επίπεδα τιμών δεν ισχύουν για τις τιμές στην ποικιλία Ναβαλίνα που μπαίνει τώρα στην παραγωγή».
Κερδοσκόποι, κλιματική αλλαγή και ασθένειες εκτοξεύουν τις τιμές
Καλπάζει το κύμα της ακρίβειας, με τους καταναλωτές να δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν ακόμη και βασικά διατροφικά είδη για το τραπέζι τους, προϊόντα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένα. Μετά απο τις διαρκείς ανατιμήσεις στο λάδι και το κρασί, σε ιστορικά υψηλά εκτινάσσονται και οι τιμές και για τον χυμό πορτοκαλιού.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη εδώ και «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.
Οι τιμές αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται μελλοντικά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966, καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και το Μεξικό εκτόξευσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.
Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου για παγωμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (FCOJ) στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 4,17 δολαρίων ανά λίβρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν υποχωρήσει στα 3,83 δολάρια ανά λίβρα. Το συμβόλαιο αυξήθηκε συνολικά κατά 90% φέτος.
«Περιστασιακά, αυτές οι αγορές ξεπερνούν τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Προέβλεψε κανείς χυμό πορτοκαλιού στα 4 δολάρια; Το δυναμικό κέρδους από αυτό το εμπόριο είναι εκπληκτικό» έγραψε ο Ντέιβ Ράιτερ από την με Reiter Capital Investments LLC στο X (πρώην Twitter) αναφερόμενος στα κέρδη ορισμένων επενδυτών.
Πέρα από το κερδοσκοπικό παιχνίδι ωστόσο, υπάρχουν και τα γεγονότα, όπως οι άσχημες καιρικές συνθήκες και μια βακτηριακή ασθένεια που ονομάζεται πρασίνισμα και έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή στους τρεις κύριους καλλιεργητές, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Η παραγωγή της Φλόριντα έχει επίσης πληγεί από τους καταστροφικούς τυφώνες τα τελευταία χρόνια.
Η ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης εφοδιασμού θα πάρει χρόνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, λέει ο Ιπιαπάμπα Νέτο, εκτελεστικός διευθυντής της CitrusBR, της ένωσης που εκπροσωπεί τους παραγωγούς χυμών της Βραζιλίας. Η χώρα έχει μερίδιο 75% στο παγκόσμιο εμπόριο χυμού πορτοκαλιού.
Οι παραγωγοί φοβούνται να επενδύσουν για να επεκτείνουν τους οπωρώνες φοβούμενοι την ασθένεια, λέει. «Η τελευταία μας μεγάλη καλλιέργεια ήταν πριν από πέντε χρόνια. Βασικά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μηδενικών αποθεμάτων» πρόσθεσε.