ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

«Βόμβα» στην ελληνική κτηματαγορά: «Μη εμπορεύσιμες» 2,2 εκατ. κατοικίες μέχρι το 2030

«Βόμβα» στην ελληνική κτηματαγορά, η οποία αναμένεται να «σκάσει» το 2030,οπότε και εκατομμύρια ακίνητα θα μείνουν εκτός συναλλαγών υποχρεωτικά. Ο λόγος, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος προβλέπει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για την ενοικίαση ή πώληση μιας κατοικίας, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν πληρούν περίπου 2,2 εκατομμύρια ελληνικά ακίνητα!

«Βόμβα» στην ελληνική κτηματαγορά: «Μη εμπορεύσιμες» 2,2 εκατ. κατοικίες μέχρι το 2030
5'

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Απογευματινής», η ελληνική αγορά ακινήτων -η οποία βρίσκεται σε υψηλά ιστορικά ρεκόρ, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα σε όλες τις περιοχές- θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε… μαρασμό, λόγω της υποβάθμισης των κατοικιών. Με υποβάθμιση, εννοείται η χαμηλή ενεργειακή απόδοση που χαρακτηρίζει τα περισσότερα κτίρια και σπίτια, ενώ αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις, τότε αυτά δεν θα μπορούν να νοικιαστούν ή να πουληθούν.

Ο νέος κανονισμός που πέρασε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει ότι από το 2030 και μετά όλες οι κατοικίες που είτε ενοικιάζονται είτε πωλούνται θα πρέπει να ανήκουν κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία Ε του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, όπερ σημαίνει ότι τα ακίνητα των κατώτερων κατηγοριών (ΣΤ και Ζ) θα βρεθούν εκτός αγοράς!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα υποβαθμίζεται σταθερά από το 2010 μέχρι και σήμερα, χωρίς προοπτική βελτίωσης αυτής της τάσης μέχρι το 2030. Το πρόβλημα αφορά σε περισσότερα από τα μισά υφιστάμενα κτίρια (55%) που δεν πληρούν τα ενεργειακά κτίρια, καθώς έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και δεν διαθέτουν καν μονώσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τον ίδιο ευρωπαϊκό κανονισμό, από το 2033 και μετά τα κριτήρια θα αυστηροποιηθούν κι άλλο, καθώς θα επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες μόνο των ακινήτων που κατατάσσονται στην κατηγορία Δ του ενεργειακού πιστοποιητικού. Δηλαδή ακόμα και για όσους ιδιοκτήτες η περιουσία κατατάσσεται στην κατηγορία Ε, θα έχουν μια περίοδο «χάριτος» τριών ετών, ώστε να προβούν στις αναγκαίες βελτιώσεις και να αναβαθμιστούν στην επόμενη κατηγορία.

Στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια κατοικίες θα γίνουν μη εμπορεύσιμες, και σε συνδυασμό με την πολύ μικρή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αυτό θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω «εκτίναξη» των τιμών των ακινήτων, που ήδη βρίσκονται στο σημείο… ζενίθ.

Πάντως, το εκτιμώμενο κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας υπολογίζεται γύρω στα 15.000-20.000 ευρώ, δηλαδή δεν είναι «απαγορευτικό» για όποιον δεν θέλει να δει την περιουσία του να χάνει εντελώς την εμπορική αξία της, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιδοτήσεις, όπως είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομών». Αυτό σημαίνει ότι για να γίνουν εμπορεύσιμες έως το 2030 αυτές οι 2,2 εκατομμύρια κατοικίες, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να δαπανήσουν συνολικά ένα ποσό κοντά στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της πάντως υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 θα δαπανηθούν το πολύ μέχρι 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτηρίων.

Για ολόκληρη την Ευρωπαϊκη Ένωση, το ποσό που θα απαιτηθεί για αυτές τις αναβαθμίσεις υπολογίζεται στο 1,5 τρις ευρώ. Οι επιδοτήσεις που προβλέπονται για αυτόν τον σκοπό, μέχρι στιγμής φτάνουν μόλις το 10% αυτού του κόστους, δηλαδή δεν ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εξοικονομώ»: Τι πρέπει να ξέρεις για την ενισχυμένη επιδότηση και την έκπτωση φόρου

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για το 2024, το οποίο εκτός από ενισχυμένη επιδότηση για τους δικαιούχους, θα έχει και φοροαπαλλαγές για όσους δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα προβλέπει ενισχυμένη επιδότηση για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ώστε να υλοποιηθεί ο νέος στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εγκατάσταση περισσότερων από 60 εκατ. αντλιών ως το 2030. Η εγκατάσταση αντλιών έχει ως στόχο να μειωθεί κατά 40% η ζήτηση φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση, καθώς και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και στην ενεργειακή ακρίβεια.

Το σύστημα βαθμοημερών θέρμανσης και ψύξης

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Real News», θα ισχύσει το σύστημα των βαθμοημερών θέρμανσης και ψύξης για τον υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών και την επιδότηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης. Τι σημαίνει αυτό; Το μοντέλο των βαθμοημερών βασίζεται στις καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, με αποτέλεσμα κάθε γειτονιά να έχει τους δικούς της συντελεστές επιδότησης στο «Εξοικονομώ». Με πιο απλά λόγια, ένα κτίριο σε μια ορεινή περιοχή θα έχει και μεγαλύτερο συντελεστή ενίσχυσης καθώς οι ανάγκες του είναι μεγαλύτερες.

Ο στόχος είναι να αναβαθμιστούν 11.500 κατοικίες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι 2.500 θα αφορά κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών.

Έκπτωση φόρου για όσους πληρώσουν τις αναβαθμίσεις

Το νέο «Εξοικονομώ», ωστόσο, αφορά και όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους αλλά τα κτίρια δεν τηρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση έρχεται η ενίσχυση της έκπτωσης φόρου, όπως προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου 2024, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένο σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως η εκπίπτουσα δαπάνη για τις αγορές υλικών δεν θα επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 1/3 της δαπάνης για την εκτέλεση εργασιών.

Οι εργασίες που εμπίπτουν στην έκπτωση φόρου είναι οι εξής:

-Ενεργειακές εργασίες: τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, ψύξης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναβάθμιση φωτισμού.

-Λειτουργικές / αισθητικές εργασίες: τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, συντήρηση, επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας, χρωματισμού, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 38.000 για το πρόγραμμα. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων.

Πηγή: Απογευματινή, Real News

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή