Χαλκιδική: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί – «Τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος»

Οι παραγωγοί ελαιολάδου εξακολουθούν να μιλούν για τη «χειρότερη σοδειά που είχαμε ποτέ».

Χαλκιδική: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί – «Τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος»
PIXABAY.
3'

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοακαλλιεργητές της Χαλκιδικής. Η «σαρωτική» ακαρπία των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, καθώς κάνουν λόγο για «τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος», μιλώντας στο OPEN.

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αποτελεί ένα από οκτώ κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πλήγμα στην παραγωγή. «Από το 2021 έως τώρα, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρουν παραγωγοί.

Τον τελευταίο χρόνο, η μείωση της παραγωγής «άγγιξε» το 90%. Συγκεκριμένα, το 2022, η παραγωγή είχε φθάσει τους 150.000 τόνους, ενώ το 2023, ανήλθε μονάχα στους 22.000 τόνους.

Αναμένεται νέα «εκτόξευση» στην τιμή του ελαιολάδου

Δεν έχει τέλος η ανοδική «τροχιά» της τιμής του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να το αγοράζουν για «χρυσάφι». Τον Αύγουστο του 2023 το ελαιόλαδο κόστιζε 8,10 ευρώ το λίτρο, όμως επτά μήνες μετά η τιμή του εκτοξεύθηκε έως και 15,06 ευρώ το λίτρο, ενώ η δίλιτρη συσκευασία φτάνει τα 27 ευρώ.

Ακόμα και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα αργήσει. «Η επάρκεια προϊόντος θα φέρει αποκλιμάκωση των τιμών και αυτή θα υπάρξει, αν υπάρξει, στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Μέχρι τότε, οι τιμές θα είναι σε υψηλά επίπεδα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης. Τα αποθέματα μειώνονται και στην Ευρώπη με τη χώρα μας να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Αυξάνονται τα φαινόμενα νοθείας

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να μην στερηθούν τον «πράσινο χρυσό». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 13 έως και 15 ευρώ το λίτρο και κάποιοι αναζητούν άλλες λύσεις γνωρίζοντας όμως ότι μπορεί να εξαπατηθούν.

Τα φαινόμενα νοθείας όλο και πληθαίνουν όπως εκείνο στη Δυτική Αττική με λάδι που προμηθεύτηκαν εκατοντάδες καταναλωτές το οποίο ήταν ανάμιξη ελαιόλαδου με ηλιέλαιο και άλλες ουσίες.

Ο υπεύθυνος για τη νοθεία είχε προμηθευτεί και ένα διάφανο υγρό με οσμή ελαιόκαρπου. Στο χώρο του, η Αστυνομία κατάσχεσε περίπου 70 λίτρα από τη συγκεκριμένη ουσία. Κατασχέθηκαν επίσης 13.960 λίτρα ηλιέλαιο και 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο.

«Μόνο με χημική ανάλυση μπορείς να είσαι σίγουρος. Αλλά αν ανακινήσει κανείς το μπουκάλι θα διαπιστώσει ότι το ελαιόλαδο αργεί πολύ να πέσει από τα τοιχώματα, ενώ ένα σπορέλαιο θα πέσει πολύ πιο γρήγορα. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο», λέει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Δημήτρης Πρίφτης.

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, η χημικός, Ιωάννα Χριστοπούλου τονίζει: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να γίνει σε ένα ελαιόλαδο το οποίο έχει μέσα άγνωστες χημικές ουσίες. Δεν είναι ουσίες που μπορούμε να καταναλώσουμε, είναι ουσίες εκτός ελέγχου».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή