Ιταλικό μοντέλο για δουλειά σε 400.000 άνεργες γυναίκες

Σχέδιο 13 σημείων με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της απασχόλησης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας 

Ιταλικό μοντέλο για δουλειά σε 400.000 άνεργες γυναίκες
UNSPLASH.
2'

Μοντέλο Ιταλίας για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, που βρίσκεται μόλις στο 55% σε σχέση με την αντίστοιχη των ανδρών, που κυμαίνεται στο 77%, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Ο στόχος που έχει θέσει, σύμφωνα με την Απογευματινή, η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η σταδιακή απορρόφηση τουλάχιστον 400.000 γυναικών από την αγορά εργασίας (270.000 εγγεγραμμένες στα μητρώα και 130.000 εκτός), έτσι ώστε να δώσει εισοδήματα που θα έχουν και επακόλουθο τη δημογραφική διεύρυνση της χώρας, όπου με τις υπάρχουσες αναλογιστικές προβολές, ο πληθυσμός φαίνεται να μειώνεται από τα 10.438.000 το 2022 σε 7.777.000 το 2070.

Τα σενάρια

Όπως αναφέρει η Απογευματινή, στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια, με επικρατέστερο το ιταλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα δίδονται κίνητρα που θα αφορούν την επιδότηση εισφορών και μισθών για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν γυναίκες.

Τα μέτρα

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάζεται η οικονομική ενίσχυση μέσα από 13 μέτρα, αρκετά από τα οποία έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή:

  • Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εννέα μήνες σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες, που σήμερα δίνει στο 9μηνο 7.400 ευρώ.
  • Η αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Η παροχή του δικαιώματος στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
  • Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
  • Την επέκταση άδειας μετ' αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Την αύξηση των ημερών αδείας που σήμερα έχει διάρκεια 4 μήνες και για τους δύο γονείς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή