Τιμολόγια ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Ποια μέτρα πέφτουν στο τραπέζι μέχρι να περάσει η ενεργειακή «καλοκαιρινή μπόρα»

Τιμολόγια ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών
AP
2'

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει στις 10 το πρωί σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενδεικτικό είναι μόλις στο προηγούμενο 24ωρο, οι τιμές χονδικής σκαρφάλωσαν κατά 36,7%, φθάνοντας τα 650 €/MWh, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 500 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το «ράλι» προμηνύει αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ως λύση προκρίνεται η επιστροφή της επιδότησης, έως ότου περάσει η ενεργειακή μπόρα.

Η επιδότηση ωστόσο θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων για τη χρονική περίοδο από 1ης Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, στην κατεύθυνση της έκτακτης εισφοράς 33% που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση στα υπερέσοδα των διυλιστηρίων.

Το «ράλι» ανόδου στην τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα (8/7) φτάνοντας τα 125,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μέχρι την περασμένη Παρασκευή (12/7) είχε εκτιναχθεί στα 190,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα - μια αύξηση που άγγιζε σχεδόν το 200% μέσα σε μία εβδομάδα, υποχωρόντας ωστόσο το σαββατοκύριακο.

Αυτό που προβληματίζει όμως είναι οι διαθέσεις του καιρού, καθώς το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα, με τις προβλέψεις να το τοποθετούν χρονικά έως τις 25 Ιουλίου, αναμένεται να διατηρήσει στα ύψη τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα επηρεάσει πιθανότατα και τα οικιακά τιμολόγια, δεδομένου ότι τα «πράσινα» ενσωματώνουν την τιμή χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα, ενώ αλλαγές αναμένονται και στην τιμολόγηση των κίτρινων τιμολογίων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή