Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη για το «ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια ρεύματος

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη για το «ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια ρεύματος
2'

Οι ανοδικές τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα που προοιωνίζονται «τσουχτερούς» λογαριασμούς τον Αύγουστο για τους καταναλωτές έχουν θέσει σε εγρήγορση την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί αύριο Τρίτη έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί, πώς ήδη την περασμένη Παρασκευή οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική, τα 200 ευρώ/mWh.

Το ράλι ανατιμήσεων αποδίδεται κυρίως στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και εν γένει στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ήδη ακόμη και στα πλέον χαμηλά πράσινα τιμολόγια η αύξηση της μεγαβατώρας τον Ιούλιο του 2024 είναι κοντά στο 14%.

Η τιμή είναι πάνω από 80 ευρώ υψηλότερη από τις ήδη υψηλές τιμές του Mαΐου και του Ιουνίου (100,21 και 81,421 αντίστοιχα), υπερτριπλάσια από τη χαμηλή τιμή του Απριλίου (58,515 ευρώ) και πολύ κοντά στα επίπεδα των άνω των 200 ευρώ που κινήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με κορύφωση την τιμή των 429,388 ευρώ τον Αύγουστο του 2022.

Στη δυτική πλευρά του ευρωπαϊκού χάρτη οι τιμές κινούνται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Στη Γερμανία η τιμή της μεγαβατώρας σήμερα είναι στα 91,27 ευρώ, στη Γαλλία στα 78,42 ευρώ, στην Αυστρία στα 71,12 ευρώ και στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου στα 85,53 ευρώ. Κάτω από τα 30 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή της μεγαβατώρας στη Νορβηγία και τη Σουηδία, ενώ στη Φιλανδία η τιμή είναι αρνητική στα -1,46 ευρώ, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πληρώνουν για να πουλήσουν την ενέργεια που παράγουν. Αξιοσημείωτη είναι η ημερήσια αύξηση (60%) της τιμής της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά (184,79 ευρώ από 115,55 ευρώ χθες) αλλά και η ημερήσια διακύμανση, καθώς η διαφορά μέγιστης και ελάχιστης τιμής ξεπέρασε τα 400 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή