Επίδομα παιδιού: Άνοιξαν ξανά οι αιτήσεις για την πλατφόρμα Α21

Η τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου - Όσα πρέπει να ξέρουν οι νέοι γονείς 

μωρό
PIXABAY
2'


Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 αναμένεται να καταβληθεί η επόμενη δόση για το επίδομα παιδιού. Χθες καταβλήθηκε η 3η δόση ενώ άνοιξε για νέες αιτήσεις για το επίδομα παιδιού η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η πέμπτη δόση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 ενώ η έκτη δόση θα εξοφληθεί παραδοσιακά πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται αναλόγως σε 28, 42 ή 70 ευρώ για κάθε παιδί και πάει κλιμακωτά.

Πότε υποβάλλεται η αίτηση για το επίδομα παιδιού


H αίτηση για το επίδομα παιδιού υποβάλλεται μία φορά από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.
Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Το επίδομα παιδιού, που εξαρτάται από το μέγεθος της οικογένειας, δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με χρέη. Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή.

Οι γονείς ή οι έχοντες την επιμέλεια του παιδιού δικαιούνται επίδομα από τον επόμενο μήνα της γέννησης. Εξαιρούνται τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τον Δεκέμβριο και δεν δίνεται επίδομα στο τρέχον έτος.

Σε ό, τι αφορά στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους υπενθυμίζεται πως για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ: https://opeka.gr/oikogeneia/epidoma-paidiou-a21/

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή