Αυξάνεται πάνω από 50% ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα για την απονιτροποίηση εδαφών

Για το πρόγραμμα της απονιτροποίησης εδαφών έκαναν αιτήσεις 11.905 αγρότες - Μετά την ένταξη στο πρόγραμμα βελτιώνεται το έδαφος, που έχει ταλαιπωρηθεί από τη χρήση φυτοφαρμάκων 

χωράφι
PIXABAY
2'

Περισσότεροι δικαιούχοι θα καταφέρουν να μπουν τελικά στο πρόγραμμα απονιτροποίησης εδαφών, από την αρχική πρόβλεψη. Το ευρωπαϊκό μέτρο, που στοχεύει στη βελτίωση του εδάφους, το οποίο αδυνατίζει μετά από αλλεπάλληλες φυτεύσεις και έχει υποστεί φθορά και από τα φυτοφάρμακα, έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια.

Η ζήτηση για ένταξη στο μέτρο είναι υψηλή και σε περιοχές, που λόγω πλημμυρών ή πυρκαγιών, προκλήθηκε έκπλυση εδαφών με αποτέλεσμα να μειωθεί η δυνατότητά τους να βλαστήσουν.

Προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια του υπουργού Κώστα Τσιάρα προχώρησε στην υπερδέσμευση επιπλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης εδαφών.

Αυτό συνέβη, αφού ολοκληρώθηκε πρώτα η υποβολή αιτήσεων για την 6η Πρόσκληση «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» στο πλαίσιο του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν υποβληθεί 11.905 οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια με αιτούμενο συνολικό προϋπολογισμό 152.552.968 €, ενώ ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανερχόταν αρχικά σε 100.000.000 €.

Μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αποφάσισε την έγκριση με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης επί πλέον κονδυλίων ύψους 52.552.968 € στον προϋπολογισμό ώστε να ενταχθεί το σύνολο των γεωργών και των επιλέξιμων εκτάσεων.

Στόχος της δράσης, που είναι γνωστή ως «Πρόγραμμα Απονιτροποίησης» είναι η μείωση της ρύπανσης από νιτρικά ιόντα όσο και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα), που προέρχονται κυρίως από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων κ.ά.).

Η έκτη πρόσκληση αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής - Ανατολικής Θεσσαλίας. Συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας, του Αλμυρού Μαγνησίας, του νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή